Počeo s radom kineski radio-teleskop veličine 30 fudbalskih igrališta koji će se koristiti za svemirska istraživanja i traganju za vanzemaljcima

 

Kina je i zvanično otvorila najveći svjetski radio-teleskop koji će koristiti za svemirska istraživanja i potragu za vanzemaljskim oblicima života. U pitanju je pravo čudo tehnike veličine skoro nevjerovatnih 30 fudbalskih igrališta.

Pet stotina metara širok sferni radio-teleskop – Fast (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope – FAST) zauzima površinu 30 fudbalskih igrališta, a usječen je u planinski vijenac jugozapadne provincije Guejdžou. U Kini ga zovu i „Nebesko oko“.

Kineska agencija Sinhua je izvjestila da je teleskop dobio zvaničnu državnu dozvolu za početak rada. Gradnja teleskopa je završena još 2016. godine i od tada su sprovođeni testovi i otklanjani nedostaci.

Glavni inženjer Fasta, Džiang Peng, navodi da su probne operacije teleskopa do sada bile pouzdane i stabilne, a da je njegova osjetljivost dva i po puta veća od drugog najvećeg teleskopa na svijetu.

Tokom probnog rada kineski naučnici su došli i do nekih vrijednih naučnih podataka od kojih se očekuje da će dovesti do velikog napretka u oblastima kao što su otkrivanje gravitacionih talasa niske frekfencije i međuzvjezdanih molekula u narednih tri do pet godina, prenosi RTS izvšetaj Sinhue.

Unapređenje kineskog svemirskog programa prioritet je Pekinga i zemlja je postavila cilj da uhvati korak sa Rusijom i Sjedinjenim Državama i postane glavna svemirska sila do 2030. godine.
Peking planira da sljedeće godine pokrene izgradnju sopstvene svemirske stanice.

(sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.