Azure je 2016. godine objavio da četvrtinu virtuelnih računara u njegovu cloudu čini Linux, da bi godinu dana kasnije Microsoft objavio da se ustvari radi o 40 %. U 2018. je navedeno da natpolovično pripada Linuxu i na kraju, u 2019. je pokazatelji govore da je to nadmoćno u korist Linuxa. Windows je na platformi koja je “njegova” u podređenom položaju.

Da čovjek ne povjeruje podacima. Iznenađenje? Nimalo. Windows Server je u padu posljednjih godina, a Linux je ono što kompanije trebaju i traže pri radu. Zato što dobivaju sve što im je potrebno, na najbolji mogući način. Microsoft je to prepoznao pa u Azure okruženju ponudio Linux rješenja, kako ne bi gubio korisnike. I to „novom Microsoftu“ ne predstavlja nikakav problem.

Zapravo, baš krajem juna Microsoft je zatražio uvrštavanje na linux-distros mailing listu, koja se plaća i ekskluzivna je.

Dakle, velika kompanija kao što je  Microsoft želi još tješniju suradnju s Linuxom, sa kojim je prije 15 i više godina bio u „ratu“ i napadao ga sa svih strana. Ili, bolje rečeno, napadali su ga nekadašnji vodeći ljudi te kompanije.

Da podsjetimo, 2001. godine tadašnji izvršni direktor (CEO) Microsofta Steve Ballmer, rekao je za Linux da je „rak koji izjeda industriju“.

Razlog je po njemu bio to što je linox otvoren prema svima i tome se se svim snagama protivio. Zajedno kao i cijela kompanija. No, razvoj nije mogao da se zaustavi. Kao ni promjena načina razmišljanja.

Na takav način funkcionše poslovni svijet i najbitnije je ono što donosi rast, opstanak i napredak na tržištu.

Apple je tako s najvećim suparnicima u više navrata sklapao partnerstva, „tužakao“ se po sudu sa Samsungom i prisno poslovao, baš kao i nedavno s Qualcommom. Microsoft nije drugačiji, kao ni bilo koji drugi igrač među kompanijama.

Sama činjenica da Azure ima Linux u dominantnijem položaju od Windows rješenja, nije aposlutno ni najmanje čudna. Logična je i vremenom će se na nju gledati kao nešto normalno i na to se neće pridavati posebnom značaju.

(IT mixer)