Tehnologija za eksploataciju zlata je ekonomična, efikasna i ne šteti životnoj sredini, ističu permski naučnici

 

Ruski naučnici su razvili tehnologiju za eksploataciju zlata i drugih vrijednih resursa na mjestima iskopavanja minerala.

Da biste to učinili, dovoljno je da u pukotinu zemlje spustite sorpcioni modul od plastike sa jezgrom od uglja. Tako se potencijalno mogu izvaditi desetine grama zlata u sezoni eksploatacije svakog modula, tvrde istraživači.

Tehnologija je uspješno testirana u objektima Gornozavodskog regiona u Permskom kraju.

Geolozi sa Permskog univerziteta razvili su jednostavnu tehnologiju za eksploataciju zlata iz rudarskog otpada. To je saopštila pres služba univerziteta.

Napuštene rudarske regije odavno su postale dio pejzaža Permskog kraja. Starost nekih od njih dostiže 250 godina. One i dalje „čuvaju“ na tone plemenitih metala, a podzemne vode koje teku u tim regijama i dalje sadrže zlato.

Sorpcioni moduli su jednostavni uređaji koji se sastoje od perforiranog plastičnog korpusa sa jezgrom od aktivnog uglja. Kada podzemne vode prolaze kroz takve instalacije, metalne čestice se sakupljaju u sorpcionom jezgru. Na kraju rada, dobijeni sorbent se izvlači i šalje na preradu za „eksploataciju“ zlata i drugih korisnih komponenti.

„Prednost ovih tehnologija je mogućnost postavljanja određenog broja modula na jednom poligonu, što povećava efikasnost eksploatacije potrebnog resursa. Tokom proteklih 250 godina u Rusiji se nagomilalo mnoštvo tehnoloških deponija sa raznim korisnim komponentima koje su pogodne za izvlačenje“, rekao je šef laboratorije na Institutu za prirodne nauke na Permskom univerzitetu Vitalij Brjuhov.

Predložena tehnologija je ekonomična, efikasna i ne šteti životnoj sredini, ističu permski naučnici.

Svaki sorpcioni modul ima mogućnost da „proizvede“ desetine grama plemenitih metala godišnje, tvrde naučnici. Naravno, nivo eksploatacije će zavisiti od koncentracije metalnih čestica u „zlatnim“ vodama. Istovremeno, cijena jednog modula zajedno sa instalacijom iznosi samo 10 hiljada rubalja (124 evra), saopštili su sa univerziteta.

Svaki modul se može koristiti nekoliko godina, povremeno menjajući sorbent. Prva ispitivanja su obavljena uspješno u tehnološkim objektima Gornozavodskog regiona u Permskom kraju u periodu 2019-2020.

Iz pres službe univerziteta su saopštili da je nova tehnologija trenutno u procesu patentiranja. U budućnosti je planirano širenje ove tehnologije i po drugim mjestima u Rusiji. Sljedeći planovi naučnika uključuju razvoj industrijskih filtera za eksploataciju dragocjenih resursa iz rudarskog otpada.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.