5G Americas: Uprkos pandemiji, 5G tehnologija se sprovodi 4 puta brže nego 4G

 

Uprkos svjetskoj pandemiji i ekonomskim izazovima koji je prate, peta generacija telekomunikacijske tehnologije (5G tehnologija) sprovodi se četiri puta brže nego što je to bio slučaj s 4G mrežom, navodi udruženju bežične tehnologije koje okuplja vodeće pružioce i proizvođače telekomunikacijskih usluga u Sjevernoj i Južnoj Americi 5G Americas.

5G tehnologija je daleko najbrže rastuća komunikacijska tehnologija u istoriji. Do sada je, prema podacima Omdia, u svijetu od 2019. do kraja trećeg kvartala ove godine registrovano 225 miliona 5G pretplatnika.

Toliki broj pretplatnika 4G je ostvario tek 4 godine nakon početka uvođenja. U odnosu na treći kvartal ove godine od septembra se u svijetu bilježi rast 5G pretplata od čak 66 posto. Procjena je da će ih na kraju 2020. godine biti gotovo 236 miliona.

U trećem kvartalu ove godine u svijetu je registrovano pokretanje 29 novih 5G mreža pa je njihov broj narastao na 143. Prema procjenama TeleGeografije broj komercijalnih 5G mreža u svijetu na kraju ove godine biće 180.

Samo 20 današnjih 5G mreža nalazi se u Sjevernoj i Južnoj Americi. Najveći rast 5G mreža događa se u Aziji. Tamo Južna Koreja i Kina predvode regiju po brzini primjene nove komunikacijske tehnologije. Neke zemlje na Bliskom Istoku takođe su ostvarile brzu primjenu 5G tehnologije. U Evropi se posljednjih mjeseci ubrzava primjena 5G mreža.

Prema podacima The Global mobile Suppliers Association (GSA) do kraja novembra u svijetu su na tržištu bila 303 5G uređaja, a još 519 ih je najavljeno u skorije vrijeme.

Uvođenje 5G tehnologije donosi masivan porast količine podataka. Kompanije moraju da obrade veće količine podataka što zahtjeva usvajanje edge tehnologije.

(Mreža)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.