Apple dobio pismo u kojem se upozorava da ograničavanje funkcionalnosti USB-C kablova neće biti dozvoljeno i da će to spriječiti prodaju iPhone-a u EU kada zakon o punjenju uređaja preko kabla stupi na snagu

 

EU je 2022. godine usvojila zakon koji zahtjeva da iPhone i mnogi drugi uređaji sa punjenjem preko kabla budu opremljeni USB-C portom kako bi mogli da se prodaju u regionu.

Apple je dobio rok do 28. decembra 2024. godine da se povinuje zakonu, ali se očekuje da će se prelazak sa Lightninga na USB-C desiti sa modelima iPhone 15 kasnije ove godine.

U februaru su se pojavile informacije da Apple možda planira da ograniči brzinu punjenja i druge funkcionalnosti USB-C kablova koji nisu sertifikovani u okviru programa „Made for iPhone“. Kao i Lightning port na postojećim iPhone uređajima, mali čip unutar USB-C porta na modelima iPhone 15 bi potvrdio autentičnost povezanog USB-C kabla.

„Vjerujem da će Apple optimizovati performanse brzog punjenja MFi sertifikovanih punjača za iPhone 15“, istakao je Apple analitičar Ming-Chi Kuo u martu.

Kao odgovor na ove glasine, evropski komesar Tijeri Breton poslao je Apple-u pismo u kojem upozorava kompaniju da ograničavanje funkcionalnosti USB-C kablova neće biti dozvoljeno i da će to spriječiti prodaju iPhone-a u EU kada zakon stupi na snagu, navodi se u saopštenju.

Pismo je dobila njemačka novinska agencija DPA, a u izvještaju se navodi da je EU takođe upozorila Apple tokom sastanka sredinom marta.

 

Vodič za „jedinstveno tumačenje“ zakona

 

S obzirom na to da ima rok do kraja 2024. godine da se pridržava zakona, Apple bi ipak mogao da nastavi sa uključivanjem čipa za autentifikaciju u USB-C port na modelima iPhone 15 kasnije ove godine. A sa modelima iPhone 16, za koje se očekuje da će biti lansirani u septembru 2024. godine, čak bi i ti uređaji bili na tržištu prije nego što zakon stupi na snagu.

U izvještaju se navodi da EU namjerava da objavi vodič kako bi obezbijedila „jedinstveno tumačenje“ zakonodavstva do trećeg tromjesečja ove godine.

Potrebno naglasiti da je Apple-ovo potencijalno ograničavanje funkcionalnosti nesertifikovanih USB-C kablova povezanih sa iPhone 15 modelima za sada samo glasina, tako da ostaje da se vidi da li kompanija zaista planira da sprovede navedene planove. Modeli iPad sa USB-C portovima nemaju čip za autentifikaciju za ovu svrhu.