DeepMind-ova vještačka inteligencija AlphaCode je postigla veliki uspjeh: sada može da programira bolje od prosječnog vrhunskog programera

 

AlphaCode vještačka inteligencija svrstala se među 54 odsto najboljih programera u konkurenciji od 5.000 učesnika u 10 simuliranih takmičenja.

Google-ova kompanija za vještačku inteligenciju DeepMind najavila je veliki napredak u konkurentnom kompjuterskom programiranju. Nakon simulacije 10 takmičenja, sa više od 5.000 učesnika, AlphaCode AI sistem se svrstao među 54 odsto najboljih takmičara.

Bilo je potrebno mnogo rada da ga dovedemo na isti nivo kao čovjeka sa vrhunskim performansama, istakao je DeepMind. Ali mogućnosti AlphaCode-a se nisu mogle odmah primjeniti na druge oblike kodiranja.

 

AlphaCode ostvarenje sna

 

Vještačka inteligencija ne vidi probleme tokom takmičenja, pa je za njihovo rješavanje potrebna kombinacija kritičkog mišljenja, logike, algoritama, kodiranja i razumijevanja prirodnog jezika.

Tipični problemi uključuju pronalaženje načina da se putevi i zgrade postave unutar određenih ograničenja ili kreiranje strategija za osvajanje društvenih igara.

„Cijelog života sam bio fasciniran takmičenjima u programiranju“, kaže Oriol Vinjals, glavni istraživač DeepMind-a.

Biti deo tima koji je napravio AlphaCode za njega je bilo ostvarenje sna, ali nikada nije očekivao da će postići ljudski prosjek među konkurentima.

AlphaCode AI sistem

 

Premašio očekivanja

 

Mike Mirzaianov, osnivač Codeforces platforme, koja je vodila takmičenja, nazvao je AlphaCode novim konkurentom koji obećava.

„Sa sigurnošću mogu reći da su rezultati AlphaCode-a premašili moja očekivanja. Bio sam skeptičan jer se čak i kod jednostavnih takmičarskih zadataka često zahtjeva ne samo implementacija algoritma, već i izmišljanje, a to je najteže“, rekao je on.

„Rješavanje problema konkurentnog programiranja je zaista teška stvar, jer zahtjeva podjednako dobre vještine kodiranja i kreativnost u rješavanju problema“, kaže Petr Mitričev, Google-ov softverski inženjer.

(BBC)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.