Uz pomoć AMD EPIC procesora, Mercedesov tim je uspio da postigne poboljšanje performansi od 20 odsto za radna opterećenja računarske dinamike fluida (CFD) koja se koriste za modeliranje i testiranje aerodinamičkog toka njihovih F1 automobila

 

AMD i Mercedes-AMG Petronas Formule 1 (F1) tim demonstrirali su način kako su AMD EPIC procesori poboljšali kapacitet aerodinamičkog testiranja, doprinoseći tome da tim Mercedes-AMG Petronas osvoji osmo uzastopno prvenstvo u dizajnu u trkačkoj sezoni 2021.

Kako ističu, koristeći AMD EPIC procesore, tim je uspio da postigne poboljšanje performansi od 20 odsto za radna opterećenja računarske dinamike fluida (CFD) koja se koriste za modeliranje i testiranje aerodinamičkog toka njihovih F1 automobila.

„Ponosni smo na partnerstvo sa aktuelnim šampionima dizajna, Mercedes-AMG Petronas Formula 1 timom, koji posluje na vrhuncu trka i tehnologije“, rekao je Dan McNamara, stariji potpredsjednik i izvršni direktor, Server Business Unit, AMD.

carVertical banner - sponsored

McNamara je još dodao: „Za F1 timove, posjedovanje najefikasnije kompjuterske analize aerodinamike može značiti razliku između pobjede i poraza u trci. Sa AMD EPIC procesorima, Mercedes-AMG F1 tim može da iterira dizajn vozila brže i efikasnije od svog prethodnog sistema.

 

Zahvaljući AMD procesorima ispunjenje budžetskih propisa

 

Koristeći AMD EPIC procesore, tim Mercedes-AMG Petronas F1 pomjera granice onoga što je moguće sa CFD-ovima tako što razvija revolucionarnu aerodinamiku, istovremeno isporučujući cijenu i performanse potrebne za ispunjavanje budžetskih propisa koje je postavila Međunarodna federacija automobila (FIA).

Aerodinamika je jedan od najsloženijih tehničkih zadataka među F1 timovima i zahtjeva napredne procesore i servere za obavljanje analiza i mjerenja. Štaviše, FIA je razvila zamršen okvir koji diktira koliko CFD performansi i vremena u aerotunelu F1 timovi mogu da koriste, u nastojanju da izbjegne davanje nepoštene konkurentske prednosti timovima sa više resursa.

„AMD EPIC procesori nam nude platformu koja pruža svakodnevne aerodinamičke performanse na najvišem mogućem nivou, istovremeno ispunjavajući naš cilj bržeg preokreta za iteraciju dizajna“, rekao je Sajmon Vilijams, šef Aero razvojnog softvera u Mercedes-AMG Petronas F1.

„Nevjerovatno je da smo dobili 20 odsto poboljšanja performansi u odnosu na naš prethodni sistem koji je prepolovio naše CFD radno vrijeme. Ovo je veliki korak u poređenju sa prethodnim dobicima od jedan ili dva procenta u prethodnim sistemima“, dodao je on.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.