AMD je na Computex-u ove sedmice najavio 5000G seriju procesora sa integrisanom grafikom. Predstavljeni su modeli za kućne varijante, ali i modeli namijenjeni poslovnim računarima

 

Kompanija AMD na Computex-u je najavila nove Ryzen procesore iz serije 5000G. G na kraju označava grafiku, a to znači da su ovo procesori sa integrisanom grafikom.

Slični procesori su već više od pola godine dostupni u laptopima, ali AMD je tek sada odlučio s njima popuniti ponudu za desktop računare u sklopu koje se uglavnom prodaju klasični procesori bez integrisane grafike.

Dva nova Ryzena 5000G rješenje su za korisnike koji žele performanse koje nudi Ryzen, a ne trebaju im performanse diskretne grafičke kartice. Alternativno, AMD-ove procesore pozicionira kao takozvane „ne-X“ modele. Drugim riječima, oni popunjavaju rupe na cjenovnoj ljestvici Ryzen-a i samim time su atraktivni i korisnicima koji ne traže striktno procesor s integrisanom grafikom.

Ryzen 7 5700G, skuplji model od 359 dolara, nalazi se između 8-jezgrenog Ryzen 7 5800X i 6-jezgrenog Ryzen 5 5600X. 5700G ima osam Zen 3 jezgara s podrškom za overklokiranje, Radeon grafiku od 8 CU-ova s taktom od 2 GH i 65-vatni TDP.

Ryzen 5 5600G, s cijenom od 259 dolara nalazi se ispod modela Ryzen 5 5600X. Takođe ima šest jezgara, ali je nižeg takta u odnosu na 5600X. S druge strane, nudi integrisanu grafiku s 6 CU-ova pri taktu od 1,9 GHz. TDP je također 65 W.

 

Bolje performanse od desktop verzije Intelovih procesora Tiger Lake

 

Prema rezultatima testiranja grafika iz nove G-serije nudi značajno bolje performanse u odnosu na Xe grafiku iz desktop verzije Intelovih procesora Tiger Lake. Dobro je napomenuti da desktop Tiger Lakeovi ne koriste jaku verziju Xe grafike. Mobilni modeli u ovom su smislu osjetno sposobniji.

Kad je riječ o poslovnoj gâmi, AMD ju je proširio s četiri nova Ryzen PRO 5000 procesora. Procesori su podijeljeni prema potrošnji u varijante G s potrošnjom od 65 W i varijante GE s potrošnjom od 35 W. U obje kategorije imamo Ryzen 7 sa 8 jezgara i Ryzen 5 sa šest jezgara, koji se po pitanju G ili GE varijanti razlikuju isključivo po osnovnom, odnosno, minimalnom radnom taktu pri punom opterećenju.

Obični Ryzen procesori 5. generacije stići će u prodavnice 5. avgusta. Za dostupnost poslovnih modela odgovorni AMD-ovi partneri koji će ih koristiti u svojim poslovnim desktop računarima.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.