AMD je saopštio da će sledeća Ryzen generacija desktop računara biti objavljena u drugoj polovini ove godine. Greymon55, nezvanični izvor na Twitteru sa jakim iskustvom za precizna predviđanja, vjeruje da bi komponenta 16C32T, kodnog naziva ‘Raphael’ i službeno poznata kao Ryzen 7000 serija, koristila do 170W.

TDP od 170 W je značajno veći od TDP od 105 W koliko troši trenutna generacija Ryzen 9 5950X, koja takođe koristi 16C32T arhitekturu. S obzirom da je Raphael konstruisan na 5nm tehnologiji koja štedi energiju i prostor, ovaj rezultat je u suprotnosti sa ograničenijom snagom po jezgru koja se često vidi kada se spuštaju nodovi. To ne znači da 170W nije ispravno ili realno. AMD prelazi na komplikovaniji LGA1718 paket sa podrškom za DDR5 i PCIe Gen 5, i sasvim je moguće da AMD želi da izvuče maksimalne performanse podizanjem napajanja; Ryzen 7000 serija Raphael će se 2022. takmičiti za prevlast na desktop računarima protiv Intelovih jezgri 13. generacije ‘Raptor Lake’.

Korisnici mogu izabrati ažuriranje kako bi izmijenili svoje hlađenje kako bi kompenzovali i veći TDP. Vodeno hlađenje ili veći vazdušni rashladni elementi su put do ovog nivoa, što smo već neko vrijeme viđali Intel u režimu Maximum Turbo Power na premium procesorima. Prema istom izvoru, sljedeći 12C24T Ryzen 7000 CPU će zadržati trenutni TDP od 105 W.

(Guru3D)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.