Očekuje se da će AMD Ryzen 8000 serija biti vrhunac u liniji desktop procesora kompanije u drugoj polovini 2024. Pod kodnim nazivom Granite Ridge, a zasnovana na Zen 5 arhitekturi, očekuje se da će serija procesora ponuditi značajno poboljšanje performansi i energetsku efikasnost u odnosu na prethodne generacije. Pouzdani izvori ukazuju da će serija uključivati CPU-ove sa brojem jezgara u rasponu od 6 do 16 i TDP-om od 65 do 170 vati, zajedno sa maksimalnom L3 keš memorijom od 64 MiB. Ovo je uglavnom u skladu sa Ryzen 7000 serijom, osim dodatne L3 keš memorije u X3D modelima.

 

AMD Ryzen 8000 serija će ponuditi 18% veće performanse uz smanjenje potrošnje energije za 34 procenta u odnosu na Ryzen 7000 seriju

 

Ključ za ovo očekivano poboljšanje performansi leži u proizvodnom procesu. Nagađa se da će se AMD Ryzen 8000 proizvoditi na naprednim N3E ili N3P čvorovima iz TSMC-a, koji bi mogli ponuditi povećanje performansi od 18% uz smanjenje potrošnje energije za 34%. Sa sličnim TDP-ima, očekuje se da će Ryzen 8000 isporučiti veće brzine takta i bolju efikasnost. Nadalje, predviđa se da će se logička gustoća procesa N3 povećati za faktor od 1,6, a proizvodnja ovog čipa je u toku od druge polovine 2022.

Mapa puta procesora sa Zen arhitekturom

Osim poboljšanih performansi, Ryzen 8000 serija će donijeti i nekoliko drugih prednosti. Zen 5 arhitektura je optimizovana za aplikacije sa više niti (multi-threaded applications), omogućavajući bržu i efikasniju obradu većih radnih opterećenja. Takođe ima poboljšane sigurnosne karakteristike kao što je šifrovanje memorije zasnovano na hardveru i druge zaštite na nivou hardvera. Što se tiče I/O, očekuje se da će serija uključivati podršku za PCIe Gen 5.0 i USB 3.2, kao i podršku za memorijske brzine do DDR5-3200.

Sve u svemu, očekuje se da će serija AMD Ryzen 8000 ponuditi značajno povećanje performansi u odnosu na Ryzen 7000 seriju, zahvaljujući naprednim N3E ili N3P čvorovima. Sa svojim poboljšanim sigurnosnim karakteristikama, povećanim brojem jezgara i povećanom brzinom memorije, serija Ryzen 8000 će vjerovatno biti moćna i atraktivna opcija za poslovne i gejmerske korisnike. Iako je datum izlaska još za nekoliko godina, jasno je da će AMD Ryzen 8000 procesori biti sila na koju treba računati kada stignu.