Industrija je još uvijek u periodu tranzicije, a platforme se polako prebacuju sa DDR4 na DDR5 memoriju. AMD želi da sa svojim predstojećim Zen 4 procesorima uzburka tržište u domenu overklokovanja DDR5 memorije.

AMD-ovi „Raphael“ procesori, zasnovani na Zen 4 arhitekturi, se očekuju kasnije tokom godine i podržavaće DDR5 memoriju. Namijenjeni su gejmerima, entuzijastima i standardnim PC korisnicima i očekuje se da bi nova platforma mogla da konkuriše Intel Raptor Lake CPU-ovima, koji takođe podržavaju DDR5.

U ovom trenutku, brzine DDR5 memorije su i dalje daleko od obećanih 10.000 MT/s ili više, kako su najavljivali proizvođači. Međutim, AMD sugeriše da bismo te brzine mogli videti sa Raphael procesorima.

Nije poznato na koji način AMD planira da ostvari ovaj cilj, ali bi to moglo uključivati RAMP (Ryzen Accelerated Memory Profile). U pitanju je AMD-ov odgovor na Intel XMP 3.0 tehnologiju.

(b92)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.