Prodavaonice aplikacija obično se opisuju kao zazidani vrtovi, ali neki su zidovi viši od drugih. Google je najavio planove za olakšavanje upotrebe prodavnica aplikacija nezavisnih proizvođača (treće strane) na pametnim telefonima počevši od Android-a 12, koji dolazi sljedeće godine.

Te se promjene su još u razvoju, pa nije jasno šta će podrazumijevati. Cilj je učiniti korišćenje drugih prodavnica aplikacija lakšim iskustvom bez ugrožavanja sigurnosti telefona.

Google već dozvoljava druge prodavnice aplikacija – zapravo, većina telefona isporučuje se sa najmanje dvije prodavnice, kaže pretraživački gigant. Svaka prodavnica može odabrati svoje uslove poslovanja, npr. koliko veliki postotak dobija od prodaje aplikacija i kupovine u aplikaciji (IAP). Ovi procenti razlog su što Fortnite možete preuzeti iz njihove vlastite Epic prodavnice ili iz Samsungove prodavnice Galaxy Apps, ali ne i iz Play trgovine.

 

Sve kupovine kroz Google Play sistem naplate

 

Kad smo kod kupovine u aplikaciji, dolazi promjena. Počevši od 30. septembra 2021. godine (godinu dana od sada), Google će provoditi pravilo da sve kupovine u aplikacijama prolaze kroz Google Play sistem naplate.

Ovo je pravilo već na snazi, samo se nije striktno potvrđeno. Google pruža pouzdanu platformu za potrošače, kaže Google, i ne bi trebao predstavljati problem jer je manje od 3% programera prodalo IAP-ove u posljednjih 12 mjeseci. Od toga, u osnovi svi (97%) već koriste Google Play sistem naplate.

Google ističe da na IAP-ovima naplaćuje samo „naknadu za uslugu“, ali izostavlja da je to smanjenje cijene za 30%. Također, većina aplikacija nema puno prihoda.

Epic, Spotify i drugi pokrenuli su „Koaliciju za pravičnost aplikacija“ koja cilja Apple App Store i njenu naknadu od 30% na prodaju (konkretno, kako se odnosi prema sopstvenim aplikacijama Apple-a prema aplikacijama trećih strana. Do sada su Google ostavljali na miru (iako je Google uklonio Fortnite iz Play trgovine).

(GSMarena)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.