Pored pretrage, te kandidata kao što su Chrome i Maps, Android je sigurno u vrhu najznačajnijih Google-ovih proizvoda, a 23. septembra puni 11 godina.

Prije nekoliko nedjelja se pojavio Android 10, budući da Google svake jeseni lansira novu verziju operativnog sistema, a od pojave prve verzije proteklo je čitavih 11 godina, budući da se 23. septembra 2008. pojavila zajedno sa telefonom HTC Dream – prvim koji je podržao Android.

Novi operativni sistem bio je temelj Google-ove vizije kada su pametni telefoni u pitanju, a pojavio se godinu dana prije nego što je Apple predstavio iPhone. Tokom posljednjih deset godina operativni sistem je doživio radikalne transformacije, ali su neke od korisnih funkcija prisutne od samog početka, poput opcije koja je omogućavala da se korisnici na svoje Google naloge loguju i preko telefona.

Tako su Google Calendar, Contacts i Gmail postali dostupni preko pametnih telefona, što je značajno olakšalo baratanje važnim informacijama. Danas je tu 2,5 milijardi aktivnih Android uređaja, a možda je najimpresivnije to koliko je ova platforma bila fleksibilna tokom godina, te uspjela da ostane funkcionalna kako na premijum, tako i na telefonima iz nižih segmenata, te stigne i na druge uređaje, poput TV prijemnika i infotainment sistema u automobilima.

Ostaje da se vidi šta će se sa ovim operativnim sistemom događati u narednih 10 godina, ali šta god da se dogodi sigurno je da Android već zauzima značajno mjesto na istorijskoj lestvici, ako ništa drugo a ono zbog toga što se radi o najuspešnijem i najkorišćenijem operativnom sistemu još od najslavnijih dana Windows-a 95.

(Engadget)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.