Artifact koristi algoritamska predviđanja, koji Kevin Systrom i Mike Krieger vide kao „budućnost društvenih mreža“

 

Suosnivači Instagrama, koji su napustili Facebook 2018. godine zbog tenzija sa svojom matičnom kompanijom, osnovali su novi poduhvat za istraživanje ideja za društvene aplikacije sljedeće generacije. Njihov prvi proizvod je Artifact, personalizovani feed vijesti koji koristi mašinsko učenje da razumije vaša interesovanja i uskoro će vam omogućiti da o tim člancima razgovarate sa prijateljima.

Aplikacija Artifact će prikazati feed popularnih članaka odabranih od popularnih portala do malih blogova. Izborom bilo kog članka, feed će „saznati“ o vašim interesovanjima i u budućnosti će prikazivati personalizovani feed koji će se stalno prilagođavati.

Za razliku od Facebook-a, koji je servirao sadržaj na osnovu onoga za šta su vaši prijatelji zainteresovani, ili Tvitter-a, koji bi prilagođavao sadržaj na osnovu onoga koga pratite, Artifact želi da koristi TikTok-ov model serviranja sadržaja koristeći algoritamska predviđanja, bez obzira na to ko su vaši prijatelji ili koga pratite.

Algoritam Artifact-a će se zasnivati na tome koliko dugo ostajete na članku umjesto na broju klikova i komentara.

Pitanje je da li personalizovane preporuke iz novinskih članaka i postova na blogu mogu postići isti uspjeh koji je video nedavno imao, bilo da se radi o TikTok-u ili formatu YouTube Shorts.

Artifact ipak ima svoje ciljeve čvrsto postavljene na tekst. Osnivači se nadaju da će više od decenije naučenih lekcija, zajedno sa nedavnim napretkom u vještačkoj inteligenciji, pomoći njihovoj aplikaciji da se probije do veće publike.

Prijavljivanje na listu čekanja trenutno je moguće samo preko američkog broja telefona, a mobilna aplikacija je već dostupna za iOS i Android platforme.

(The Verge)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.