Američka tehnološka kompanija Apple upozorila je nasilnike i huligane koji su u neredima koji su se dogodili u SAD-a iz njenih prodavnica ukrali iPhone uređaje da ih vrate

 

Svi iPhone-ovi uređaji se prate elektronskim putem i moraće biti vraćeni jer se neće moći koristiti. Apple daljinski onesposobljava telefone koji su ukradeni iz izloga njihovih trgovina čineći ih neupotrebljivim, a uskoro će i na društvenim mrežama krenuti kampanja namijenjena pljačkašima.

Apple-ove trgovine u SAD-u počele su sponovo da se otvaraju poslije višemjesečnog prekida rada zbog pandemije korona virusa.

Na nesreću, te trgovine, uključujući poslovnice New Yorku, Philadelphiji i Washingtonu, našle su se na meti pljačkaša tokom izbijanja sukoba zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu.

Kompanija je već odavno instalisala poseban softver na iPhone uređaje koji se nalaze u njihovim trgovinama. Tako bi ih pratili ako bivaju ukradeni. Ovaj softver ne dolazi na kupljenim iPhone uređajima.

Zanimljiv je optimizam kompanije Apple. U poruci u kojoj pljačkaše obavještavaju da su ukradeni telefoni onesposobljeni i praćeni. Takođe stoji informacija u koje trgovine trebaju uređaje vratiti. Dodaje se još i da će o svemu biti obavještene lokalne vlasti.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.