Sa Appleovim novim M1 SoC-om, Apple se prilično odrekao koristeći diskretne GPU-ove koji se nalaze na nekim od njihovih prethodnih Mac modela, poput AMD-a. Iako pod tim smatramo da Apple želi postati samostalniji, postavlja se pitanje koliko su Appleovi vlastiti GPU dobri u M1 i kako bi se mogao nositi sa konkurencijom.

Ispostavilo se da se odlično ponaša, gdje se na osnovu benchmarka čini da je pobijedio GPU-ove poput NVIDIA-je GeForce GTX 1050 Ti i AMD-a Radeon RX 560. Sada, za one koji su manje upoznati, GTX 1050 Ti i RX 560 ne smatraju se baš vrhunskim GPU-ima. Negdje su oko niže srednje klase, tako da ih M1 pobijedi i nije baš najimpresivnija stvar koju smo vidjeli.

Međutim, da budemo fer, trenutna upotreba M1 koristi se u Appleovim računarima koji se obično nisu oslanjali na upotrebu diskretnih GPU-a. Umjesto toga, računari koji koriste M1 oslanjali su se na Intelovu integrisanu grafiku u prethodnim modelima, tako da u početaku nisu imali puno snage i napredak je u tom segmentu primjetan.

Međutim, činjenica da je M1 pobijedio ove GPU-e sugeriše da bi, ako želite igrati neke igre na novim M1 Mac računarima ili izvoditi zadatke koji bi mogli zahtijevati veću grafičku obradu, mogao biti u stanju riješiti dio toga. Biće zanimljivo vidjeti može li Apple u budućnosti predstaviti varijantu M1 koja bi mogla ponuditi još snažniju grafiku.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.