BlueSky, nova decentralizovana platforma društvenih medija u vlasništvu bivšeg izvršnog direktora Twitter-a Džeka Dorsija, dostigla je granicu od 65 000 korisnika iako još nije objavljena u javnosti

 

BlueSky platforma je prvobitno nastala pod okriljem Twitter-a i postala je nezavisna nakon što je tehnološki milijarder Ilon Mask kupio društvenu mrežu za 44 milijarde dolara prošle godine.

Pristup platformi je ograničen na pozivnice, sa pozivnim kodovima dostupnim samo za beta testere. Kodovi su bili u tolikoj potražnji da se neki prodaju na web stranicama poput eBay-a.

Aplikacija je dostigla preko 300 000 preuzimanja i brzo postaje jedna od najpopularnijih aplikacija za društvene mreže u Play Store-u. Očekuje se da će društvena mreža biti pokrenuta kasnije ove godine. BlueSky je postao popularan zbog povezanosti s Dorsijem, koji ima reputaciju vizionara u tehnološkoj industriji.

 

Decentralizovani servis društvenih medija

 

BlueSky je tekstualni decentralizovani servis društvenih medija koji ima za cilj da se udalji od predloška centralizovane platforme koji koristi većina platformi društvenih medija, uključujući Twitter. Decentralizacija znači da je prioritet platforme transparentnost i kontrola korisnika nad moderiranjem sadržaja.

To znači da u teoriji korisnici imaju veću kontrolu nad svojim podacima i privatnošću, a to bi ga moglo učiniti otpornijim na cenzuru i druge oblike kontrole, jer ne postoji centralno tijelo koje upravlja platformom. Twitter je, s druge strane, centralizirana platforma kojom upravlja jedna kompanija.

Funkcije dodate u najnovijem ažuriranju BlueSky-a uključuju postavke moderiranja sadržaja koje se mogu sinhronizirati između uređaja i linkove do objava i profila koji se otvaraju u aplikaciji umjesto u pregledaču. Kako je e-mail dodat u postavke tako da korisnici mogu vidjeti za šta su se prijavili.

Aplikacija izgleda kao Twitter, sa karticom za stranice i ljude koje korisnik prati i karticom „what’s hot“ slično kao na Twitter kartici „for you“.

Međutim, postoje i razlike u odnosu na Twitter, kao što je prikazivanje postova hronološkim redoslijedom, umjesto predloženih feed-ova kao što je nova vremenska linija Twitter-a učinila u nedavnim ažuriranjima.

U trenutnoj fazi, BlueSkyju nedostaju mnoge funkcije dostupne na Twitteru; na primjer, još uvijek nema funkciju za razmjenu privatnih poruka, a mogućnost dijeljenja medija kao što je video biće dostupna tek kada platforma bude lansirana kasnije ove godine.

Uprkos počecima, BlueSky sve više dobiva na snazi ​​i očekuje se da će broj korisnika rasti. Dok mnogi ljudi samo žele da pređu na „novo“, neki radije žele da pređu na platformu koja štiti njihovu privatnost i podatke.