Dugogodišnja franšiza Assassin’s Creed konačno je stigla u Japan, i čekanje je bilo vrijedno toga. Smješten u burni period kasnog 16. vijeka feudalnog Japana, Assassin’s Creed Shadows uvlači igrače u vrijeme kada su nastali nindže. Na Summer Game Festu 2024, Ubisoft je pružio demonstraciju igranja bez direktne interakcije, prikazujući jedinstveni sistem sa dva protagonista.

Ukoliko ste propustili najavu, Shadows predstavlja dva protagonista: Yasuke, moćnog stranog samuraja, i Naoe, nindžu ubicu opremljenog smrtonosnim kusarigamom i klasičnim zglobnim nožem. Umjesto da se opredijelite za jednog lika tokom cijele igre, igrači mogu prelaziti između Yasukea i Naoe za različite misije i istraživanja.

Yasuke, inspirisan istorijskom figurom afričkog pratilaca japanskog gospodara Oda Nobunage, prikazan je kao snažan, časni strani samuraj. Njegov stil igre je obilježen sirovom snagom, omogućavajući mu da uništava neprijatelje i prepreke. U demonstraciji, Yasukeova impozantna prisutnost bila je očigledna dok su seljaci klanjali s poštovanjem, a djeca zurila u čudu dok je prolazio kroz njihovo selo.

Demonstracija igre naglasila je Yasukeove borbene vještine, prikazujući njegovu sposobnost da koristi širok spektar oružja. U jednoj sceni, vitlao je ogromnom toljagom, razbijajući oklop i lobanje. Njegov stil borbe oštro se razlikuje od Naoeinog, koja utjelovljuje lukavstvo i agilnost, penjući se po zidovima, koristeći svoju kuku za hvatanje i koristeći serijski prepoznatljiv Orlov pogled. Značajan dodatak u Shadows je mogućnost gašenja izvora svjetlosti, poboljšavajući Naoeine sposobnosti skrivanja.

Kako protagonisti nastoje da iskorijene korupciju u Japanu, prikupljaju obavještajne podatke o svojim metama za ubistvo. Ovaj proces uključuje sužavanje područja pretrage i zadavanje NPC regrutima da preciziraju tačne lokacije, iako specifičnosti ovog mehanizma nisu bile detaljno objašnjene u demonstraciji.

Assassin’s Creed Shadows nas pomalo podsjeća na Ghost of Tsushima

 

Vizuali igre su zadivljujući, povlačeći poređenja sa Sucker Punchovim Ghost of Tsushima, ali sa detaljnijim prikazom. Dinamične sezone i vremenski uslovi doprinose imerzivnom okruženju. Tokom jedne misije, provala oblaka prekinula je Naoein prodor, nagovještavajući moguće uticaje vremenskih uslova na igranje.

Za fanove kultnog klasika Tenchu serijala, Shadows budi osjećaj nostalgije sa svojom igrom sa dva lika i mehanikom skrivanja. Prikazuje brzu kunoichi ubicu i snažnog nindžu, podsjećajući na Tenchuove kultne likove.

Assassin’s Creed Shadows izlazi 15. novembra za PS5, Xbox Series X/S, PC, Mac i iPad. Ovo novo poglavlje u Assassin’s Creed sagi obećava bogat spoj istorijske intrige i zanimljive igre. Pratite IT mixer novosti za više informacija.

(Engadget)