Da bi otkrili najveću crnu rupu u svemiru astronomi su morali da naprave mrežu od 36 povezanih radijskih antena

 

Astronomi sa Univerziteta Zapadni Sidnej otkrili su  najveću crnu rupu na nebu, koja se proteže više od milion svjetlosnih godina od jednog kraja do drugog.

Crna rupa se nalazi 93 miliona svjetlosnih godina od Zemlje u galaksiji NGC2663, koja se nalazi u našem kosmičkom komšiluku. Kada posmatramo svjetlost zvijezda običnim teleskopom, videćemo ‘tipičnu’ eliptičnu galaksiju sa oko deset puta više zvijezda nego u našem Mliječnom putu.

Naučnici su posmatrali NGC2663 sa CSIRO mrežom od 36 povezanih radio antena, ASKAP (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) u zapadnoj Australiji. Koristeći ih, otkrili su mlaz materije izbačen iz galaksije od strane centralne crne rupe – tok materije oko 50 puta veći od galaksije, koji bi, posmatrano golim okom, bio vidljiv na noćnom nebu i veći od Mjeseca.

Iako su astronomi već snimili takve mlazove, novootkriveni mlaz i relativna blizina NGC2663 čine ovaj kosmički fenomen jednim od najvećih mlazova materije u poznatom univerzumu.

 

Šta se vidjelo kada je ASKAP pogledao u mlaz materije?

 

Istraživanje je vodio doktorant Velibor Velović sa Univerziteta Zapadni Sidnej, a rad je prihvaćen za objavljivanje u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

„Naša studija Evolucione mape univerzuma (EMU) dokazuje da se materija između galaksija gura nazad na strane mlaza – slično efektu koji vidimo u mlazovima. Kako izduvni gas eksplodira kroz atmosferu, gura ga okolni bočni pritisak, što uzrokuje da se mlaz širi i skuplja dok putuje kroz svemir“, kažu autori studije.

Kao i kod mlaznjaka, „šok dijamanti“ se takođe mogu vidjeti u manjim mlaznicama veličine galaksije. „Videli smo mlazove kako udaraju u guste oblake gasa, osvetljavajući ih dok se probijaju kroz njih. Međutim, sužavanje mlaznica sa strane je mnogo suptilnije, što ga čini težim za posmatranje. Ono što je interesantno je da ovaj efekat nismo vidjeli u tako masivnim razmjerama sve do NGC2663“, kažu autori.

(The Conversation)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.