Pronalaženje grafičke kartice po preporučenoj cijeni proizvođača (MSRP) je bilo praktično nemoguće posljednjih nekoliko godina, ali postoje znaci da se GPU suša bliži kraju. Prema 3DCenter-u, grafičke kartice su najjeftinije od kada je počeo da prati njihove cijene u januaru 2021. (napomena: 3DCenter se fokusirao na cijene u Njemačkoj i Austriji).

Nvidia RTX 3000 i AMD RX 6000 kartice su “samo” 25% više od MSRP-a. Ne zvuči sjajno, ali ovo je najniži nivo u posljednjih 15 mjeseci. Postoje i ohrabrujući komentari OEM-a i trgovaca.

Asus je rekao za PCGamer da je već počeo da ispušta svoje MSRP-ove za sve jedinice u zalihama. Ovo može biti pokušaj da se preduhitri druge OEM proizvođače i osiguraju narudžbe jer prosječne cijene kartica počinju padati.

 

Britanski trgovac također predviđa da će cijene pasti

 

To nije sve, TechRadar je razgovarao s predstavnikom jednog od najvećih trgovaca u Ujedinjenom Kraljevstvu, Box-om, koji je rekao „Do kraja aprila, početka maja, trebali bismo početi da vidimo da se stvari vraćaju na atraktivniju cijenu.“

Stvari se popravljaju i u SAD-u. Tokom američko-kineskog trgovinskog rata, porezi su bili uvedeni na uvoz iz Kine, iako su GPU-ovi bili oslobođeni. To je isteklo početkom 2021. godine i donijelo je porez od 25%. SAD vraćaju izuzeće do kraja ove godine, što bi trebalo pomoći da se cijene ponovo spuste.

Kao rezultat svega ovoga, Nvidia GeForce RTX 3090 Ti Founders Edition je lansirana po cijeni od 2.000 dolara. Ovaj cifra bila bi veća da je 3090 Ti lansirana ranije ove godine kako je prvobitno planirano. Naravno, 3090 Ti će biti posljednje ura za seriju 3000, a generacija RTX 4000 je na horizontu. To znači da će kartice koje su trenutno na lageru uskoro postati generaciju starije, što će ih učiniti manje privlačnim kupcima.

Na cijene GPU-a također je uticalo kripto rudarenje. Za borbu protiv ovoga, Nvidia je izbacila GPU-ove čije su mogućnosti rudarenja namjerno smanjene. Ove kartice niske stope (LHR) su u početku imale malu potražnju, ali je ubrzo porasla. Predstavnik Box-a objašnjava ovo kao kombinaciju stvarne potražnje gejmera, kao i kripto rudara koji misle da mogu zaobići ograničenja hash rate-a.

Čak i tako, očekuje se da će cijene GPU-a nastaviti padati. Ukratko, ovo proljeće bi moglo biti najbolje vrijeme u posljednje dvije godine za kupovinu nove grafičke kartice.

 

(GSMarena)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.