Jednom kad se wingsuit letač otisne prema tlu, njegov smjer kretanja je isključivo prema dole. Tako je bilo bar bilo do sada.

 

Austrijski wingsuit letač Peter Salcman sa tim istim odijelom uspio i da poleti.

Salcman je, u nastojanju da taj ekstremni sport digne na novi nivo, zamislio kao idući korak mogućnost slobodnog leta u svim smjerovima. Uz pomoć BMW-a je osmislio i napravio dodatak za odijelo koji omoguće skakaču da se vine u visine.

S obzirom na to da je pogon impelera (rotora koji je osmislio) električan, to omogućava da se dvomotorni sistem pričvrsti vrlo blizu tijela letača, tačnije na stomak. Takođe, nije toliko bučan ili prljav kao što bi to bio klasični sistem na fosilna goriva.

Za razvoj dvostrukih impelera obima 12,5 centimetara, a koji se nalaze u kućištu od karbonskih vlakana i aluminijuma, bile su potrebne tri godine. Svaki od impelera vrti se na 25.000 okretaja u minuti i ima snagu od 15 kilovata.

Pokreće ih litijumska baterija napona 50 volti, a čitav pogonski sistem težak je oko 12 kilograma.

Za svoj prvi let Salcman je prvobitno odabrao tri velika solitera u Južnoj Koreji, koja je želeo da preleti u manevru naglog uspona. Zbog pandemije, ti su mu planovi propali.

Ipak, wingsuit letač je u rodnoj Austriji pronašao prirodnu zamenu – planinski lanac koji se zove „Tri brata“.

U dva video-snimka imate priliku da vidite prvu i drugu epizodu Salcmanovog leta preko Tri brata.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.