Automatska verfiikacija je jedana od mnogih novih funkcija privatnosti u iOS-u 16. Apple-ov pogled na tokene za privatni pristup. Ova funkcija će omogućiti korisnicima da zaobiđu CAPTCHA na podržanim stranicama i aplikacijama provjeravanjem uređaja i Apple ID-a na ekranu za prijavu. Apple tvrdi da ovaj proces čuva korisničke podatke i lične podatke dalje od web lokacija na koje se pokušavate prijaviti, a istovremeno skriva vaše IP adrese.

Nova zgodna funkcija u iOS 16 može se pronaći u aplikaciji Postavke pod Apple ID > Lozinka i sigurnost > Automatska verifikacija. Kada je omogućeno, Apple kaže da će iCloud automatski i privatno verifikovati vaš uređaj i Apple ID račun u pozadini, eleminišući potrebu da vam aplikacije i web stranice prikazuju upit za potvrdu CAPTCHA.

„Privatni pristupni tokeni su moćna alternativa koja vam pomaže da identifikujete HTTP zahtjeve od legitimnih uređaja i ljudi bez ugrožavanja njihovog identiteta ili ličnih podataka“, rekao je Apple, u opisu WWDC 2022 videa koji se odnosi na tu temu.

Cloudflare i Fastly – dva najveća provajdera cloud computing usluga su već uključena u podršku privatnim tokenima za pristup uključujući Appleovu automatsku verifikaciju što znači da će milioni web lokacija i aplikacija uskoro podržavati prijave bez CAPTCHA. Automatska verifikacija će biti podržana na iPadOS 16 i macOS Ventura.

(GSMarena / developer.apple.com / macrumors.com)