Zemlja je možda jedina planeta za koju znamo da je moguć život na njoj – ali to ne znači da ne postoje druge nastanjive planete

 

Novo istraživanje, objavljeno u naučnom časopisu Astrobiology, navodi čak 24 potencijalno „super nastanjive“ planete koje mogu da imaju uslove pogodnije za život. Ova nebeska tijela vjerovatno su nešto starija od Zemlje (imaju oko 4,5 milijarde godina), malo su veća, toplija i vlažnija.

Naučnici smatraju da mogu da kruže oko zvijezda koje imaju duži životni vijek nego Sunce.

„Uz pomoć ovih svemirskih teleskopa dobićemo više informacija, pa je važno da znamo i neke buduće ciljeve. Moramo da se usredsredimo na planete koje imaju najperspektivnije uslove za složeni život.“, kaže jedan od istraživača sa Univerziteta Vašington, Dirk Šulce-Makuh.

Glavni kriterijumi koje su istraživači uzimali u obzir za potencijalno nastanjive egzoplanete su sljedeći:

– Nalaze se u naseljivoj zoni – definisanoj kao oblast oko zvijezde gdje bi planeta mogla podržavati tečnu vodu.

– Do 10% su veće od Zemlje.

– Mogu imati površinsku temperaturu do 5 stepeni Celzijusa veću od Zemlje.

Ove 24 novopronađene egzoplanete udaljene su više od 100 svjetlosnih godina od Zemlje. Više detalja o njima mogli bi da dobijemo novim svemirskim teleskopima. Jedan od takvih, teleskop agencije NASA po imenu „James Web“, trebalo bi da bude lansiran 30. oktobra 2021. godine.

(FOX News/B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.