Njemački proizvođač automobila BMW planira da omogući vlasnicima da se pretplate na određene opcije na samo tri mjeseca

 

Automobili su sve puniji računara i softvera nego ikad prije. To je omogućilo proizvođačima automobila, među kojima je i BMW, da dodaju nove opcije ili ukrcaju probleme uz rješavanje istih nadogradnjom softvera u hodu. Ovo je takođe predstavilo ovim proizvođačima nov način zarade. A vlasnicima je omogućilo da se pretplate na određene opcije.

Na primjer Tesla, koja je preteča toga, trenutno prodaju pristup raznim opcijama nakon kupovine samog automobila. Koristili su čak i otpremanje automobila s akumulatorima kojima je softver ograničavao domet. Vlasnici su poslije mogli dodatno da kupe softver koji otključava puni kapacitet.

BMW to sada želi podići na daleko specifičniji nivo. Njemački proizvođač automobila je najavio u srijedu da će svi automobili opremljeni s najnovijim softverom „Operating System 7“ uskoro dobiti ažuriranje koje kompaniji omogućava pristup određenim vrstama funkcija u automobilu. Funkcije kao što su: pristup grijanim sjedalima, pomoć u vožnji, automatska svjetla ili prilagodljivi tempomat.

 

Konfiguracija automobila po želji kupaca

 

Prema BMW-u bi to funkcionisalo na nekoliko različitih načina. Najpravednije je da vlasnik može u određenom trenutku da plati za pristup određenim opcijama koje prethodno nisu kupili zajedno s automobilom. Međutim, to bi moglo raditi i na drugi način. Više ne osjećate potrebu za grijanim sjedalima? Jednostavno isključite tu opciju. BMW nije previše raspravljao o cijenama ili uslovima. Roadshow izvještava da njemački proizvođač automobila planira da omogući vlasnicima da se mogu pretplatiti na određene opcije na samo tri mjeseca.

Ovo će vjerojatno više koštati BMW unaprijed kako bi ugradili sve ove opcije u svaki automobil iako bi proizvodni proces mogao proći glatko s manje razlike. Ali BMW bi mogao zaraditi dio tog novca od sekundarnih vlasnika ovih automobila. Ljudi koji ih kupuju na tržištu polovnih automobila, ili kao što je vjerojatnije da će ih BMW iznajmljivati na tri godine. To znači da će kupci moći konfigurisati automobil po svojoj želji na način koji nije bio moguć sa starijim vozilima.

Kako će se ovo sve odvijati ovisiće puno o tome koliko BMW naplaćuje za pristup tim raznim opcijama. Istorija kompanije ovdje nije nužno ohrabrujuća jer su naplaćivali pristup Apple CarPlay-u (prvo kao opcija od 300 USD, a zatim kao naknada u iznos od 80 USD godišnje). Ali, BMW nije sam kada je u pitanju pokušaj kupovine automobila automatskim izvorom prihoda. Tesla to radi već godinama, nudeći opcije kao što su „Autopilot“ i „Premium paket povezivanja“ za kupovinu nakon što vlasnik preuzme svoj automobil. Tesla je takođe pomogao ilustrovati kako predstavlja prodaju softverskih usluga u automobilu jer su neki vlasnici koji su kupili svoje automobile rekli da su im onemogućene opcije za koje su rekli da su uključene u cijenu.

 

I Ford stopama Tesle i BMW-a

 

Ova ideja se neće samo zaustaviti na Tesli i BMW-u, s obzirom na to da automobili postaju sve povezaniji i imaju sve više elektronskih komponenti. Čak je i Ford nedavno govorio o tome da će njihov novi F-150 u 2021. godini imati ažuriranja u hodu koja pokrivaju automobil od branika do branika. To bi teoretski moglo kompaniji da omogući naplatu za pristup određenim opcijama.

Tehnološki divovi poput Apple-a su posljednjih godina stvorili ogromne nove izvore ponavljajućih prihoda oslanjajući se na prodaju softverskih usluga. Ne čudi onda da auto industrija, koja se svakim danom ponaša više poput softverske industrije, pokušava pronaći način da se ubaci.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.