Trenutno su Appleovi iOS uređaji obično ograničeni na samo jednog korisnika po uređaju. To je za razliku od PC računara na kojem se korisnici mogu prijaviti koristeći svoj vlastiti ID gdje se njihove postavke i fajlovi čuvaju odvojeno. Međutim, čini se da bi u budućnosti iOS uređaji mogli potencijalno omogućiti više korisničkih naloga.

Pročitajte još: Nova verzija Lightroom-a podržava Apple M1 Mac-ove i Windows on ARM uređaje

Ovo je prema patentu koji sugeriše da Apple razmatra ideju dozvole iOS uređajima da podržavaju više korisničkih naloga. U jednom dijelu patenta se navodi, „Računalni uređaj može upotrebiti nekoliko lozinki i pridruženih ključeva šifriranja, pri čemu više lozinki ili ključeva šifriranja može biti povezano sa svakim različitim korisničkim računom u sistemu.“

Trenutno Apple na neki način omogućava dijeljenje među korisnicima. Kompanija nudi porodični plan za svoje usluge gdje korisnici mogu dijeliti stvari poput kupovine aplikacija, skladištenje u cloud-u, streaming muzike i još mnogo toga. Međutim, mogućnost podrške više korisnika na jednom iOS uređaju ne postoji, što bi ovaj patent mogao promijeniti.

Biće zanimljivo vidjeti da li bi to na kraju moglo postati stvarnost. Uređaji poput iPad-a koriste se u mnogim školama za obrazovanje. U tom slučaju bi podrška za više korisničkih naloga mogla biti korisna ako uređaj treba podijeliti učenicima ili nastavnicima. To može biti korisno i za roditelje koji mogu stvoriti naloge za svoju djecu i ne povezivati ​​svoje kreditne kartice što bi moglo spriječiti stvari poput „namjernog ili slučajnog“ trošenja hiljada američkih dolara na kupovinu u aplikaciji.

(Ubergizmo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.