Canon je najavio EOS C70, digitalnu bioskopsku kameru s tijelom koje podsjeća na fotoaparate bez ogledala. C70 koristi Canon-ov RF nosač sočiva, što ga čini prvom Cinema EOS kamerom koja je usvojila najnoviji sistem sočiva u kompaniji.

 

EOS C70 ima Super35 senzor koji koristi Canon-ovu tehnologiju DGO (Dual Gain Output) nove generacije. DGO senzor čita svaki piksel na dva različita nivoa pojačanja, pri čemu jedan daje prednost zasićenosti i zaštiti osvjetljenja, a drugi suzbija šum u sjeni.

Prvi put u istoriji autori filmova koji koriste kamere iz Canon-ova sistema Cinema EOS mogu uživati u nevjerojatnim mogućnostima snažne ponude objektiva RF.

Dizajn kamere EOS C70 čini je savršenom za široku lepezu primjena, uključujući snimanje dokumentaraca, produkcije svih veličina, prikupljanje vijesti, a sada čak i društvene mreže, i to sve zahvaljujući njenoj jedinstvenoj mogućnosti okomitog snimanja, tvrde u Canon-u i pojašnjavaju da njena veličina i karakteristike omogućuju autorima filmova da snimaju iz ruke ili s drona ili okretnog nosača (gimbala), dajući im kreativnu slobodu.

Ova kamera nudi i razne formate snimanja na SD kartice, uključujući 4K do 120 slika/s u omjeru 4:2:2 10 bita u XF-AVC (All-I ili Long-GOP) te MP4 u HEVC (H.265) ili H.264. Time snimatelji filmova dobijaju mogućnost zadovoljavanja različitih produkcijskih zahtjeva.

Predstavljen i adapter za nosač EF-EOS R 0.71x – adapter za objektiv s EF na RF koji autporima filmova nudi slobodu upotrebe cijele linije objektiva EF s modelom EOS C70, povećavajući kompatibilnost između dviju Canonovih najpopularnijih linija objektiva.

 

Veliki kvalitet slike i funkcionalnost

 

„Sve je popularnije snimanje DSLR fotoaparatima i fotoaparatima bez zrcala. EOS C70 premošćuje jaz između dvaju Canon-ovih portfelja proizvoda: digitalnih fotoaparata sa zamjenjivim objektivima i sistema Cinema EOS. Prihvaćanje Canon-ova nosača RF koji ima kratku zakačku s leđa omogućilo je da EOS C70 ima kompaktan dizajn.

Iako je ta kamera najmanja i najlakša u Canon-ovoj liniji Cinema EOS, donosi pregršt opcija koje podržavaju svestran raspon profesionalnih video primjena. Ima 13 dugmadi kojima se može dodijeliti neka funkcija, višefunkcijski ručni držač radi lakšeg rada, profesionalne ulazne/izlazne terminale uključujući HDMI i dva mini XLR terminala za zvuk te nezavisni sistem ventilacije. Tu je i novi, tanji sistem ND filtara koji omogućuje ND filtraciju u 10 faza i snimateljima nudi veću kontrolu nad ekspozicijom i dubinom polja“, pojašnjavaju u Canonu.

Canon linija objektiva RF poznata je po svom izvrsnom kvalitetu slike i funkcionalnosti. Tehnologija nosača stvorena je kako bi ponudila napredne karakteristike prilikom rada s videom te je savršena za Canon-ovu liniju iz sistema Cinema EOS.

Takve mogućnosti nude autorima filmova koji koriste kameru EOS C70 bogat izbor objektiva visoke kvalitete iz linije RF koja se stalno proširuje, uključujući telefoto, zum, vrlo kvalitetne objektive fiksne žarišne duljine, one sa širokim otvorom blende i makro objektive.

Za optimalnu stabilizaciju slike EOS C70 nudi kombinovanu stabilizaciju slike koja spaja optičku stabilizaciju slike RF objektiva s elektronskom stabilizacijom u tijelu kamere. Rezultat su izvanredne performanse stabilizacije, čak i pri snimanju iz ruke. Napredne mogućnosti komunikacije između objektiva i kamere otključava i dodatne opcije, npr. sposobnost prikaza udaljenosti od objekta na LCD monitoru kamere.

 

Adapter za nosač EF-EOS R 0.71x

 

Adapter za nosač EF-EOS R 0.71x koristi optičku konverziju kako bi snimio objekt iz ugla punog kadra objektiva EF čak i kad se on koristi sa senzorom Super 35mm kao i povećan prenos svjetlosti od oko jednog zaustavljanja.

Adapter omogućuje potpunu komunikaciju između objektiva EF i tijela kamere, nudeći trajnu potporu za Canon-ovu bogatu ponudu objektiva EF. Posve su podržane i karakteristike automatskog fokusiranja, perifernog osvjetljenja i ispravljanja hromatskih odstupanja kao i prenos metapodataka o objektivu kad se koristi adapter za nosač EF-EOS R 0.71x.

 

 

Korišćenje svih prednosti senzora Super 35mm Dual Gain Output (DGO) koji je prije toga bio upotrijebljen na hvaljenom modelu EOS C300 Mark III, EOS C70 nudi veliki kvalitet slike s više od 16 nivoa dinamičkog raspona. Baš kao i EOS C300 Mark III, EOS C70 stvara iste realistične i kinematografske boje, veoma jasne slike u uslovima slabog osvjetljenja i vrhunske mogućnosti snimanja u HDR-u.

Zahvaljujući DGO senzoru i snažnom procesoru DIGIC DV 7, EOS C70 savršen je izbor za profesionalce koji žele proizvoditi sadržaje visokog kvaliteta u rezoluciji 4K. Podržava i usporeno, „slow motion“ snimanje u rezoluciji 4K 120p uz podršku za Dual Pixel CMOS AF kao i snimanje zvuka.

Za sve koji žele veće brzine snimanja, dostupno je i 180p u načinu rada Super16. Snimajući na dvije SD kartice u Canon-ovu formatu XF-AVC i 10-bitnom kvalitetu 4K 4:2:2, EOS C70 snima u visokoj rezoluciji za širok raspon primjena, od dokumentaristike do novinarstva, preko muzičkih videa i sadržaja utemeljenih na webu.

 

Prvi put funkcija Auto ISO

 

EOS C70 ima cijeli niz premijera za sistem Cinema EOS. Osim što podržava Canon-ov poznati sistem Dual Pixel automatskog fokusiranja, to je i prva kamera iz sistema Cinema EOS koja ima revolucionarnu tehnologiju EOS iTR AF X (inteligentno praćenje i prepoznavanje), koji je već viđen kod modela EOS R5.

Taj sistem koristi algoritam za prepoznavanje lica i glave koji je razvijen pomoću tehnologije dubinskog učenja. Radeći u kombinaciji s automatskim fokusiranjem uz prepoznavanje lica, ta opcija znatno poboljšava pouzdanost fokusiranja i praćenja subjekta. EOS C70 prvi put uvodi i funkciju Auto ISO u sistem Cinema EOS.

„Canon donosi revoluciju svojim modelom EOS C70 kao prvom kamerom iz sistema Cinema EOS s namjenskim okomitim načinom snimanja koji je stvoren kao podrška pri snimanju sadržaja za društvene mreže i digitalne natpise. EOS C70 nudi nekoliko mogućnosti snimanja na rezolucijama od 4K, UHD, 2K i Full HD.

Namijenjen je proizvođačima sadržaja koji žele optimizovati postprodukcijske tokove rada, dok dva utora za SD kartice podržavaju brze UHS-medije. Tu je i pregršt mogućih konfiguracija kao što su snimanje s dva utora, naizmjenično snimanje na jednu pa drugu karticu i istovremeno snimanje na obe.

Prvi put kod jedne kamere iz linije Cinema EOS, sada je moguće snimati u različite formate, rezolucije i dubini bitova za svaki od utora za multimedijsku karticu, a to omogućuje doista prilagođen tok rada“, zaključuju Canonu.

EOS C70 će biti dostupan u novembru po cijeni od 5499 dolara. Adapter EF-EOS R 0.71x u decembru po cijeni od 599 dolara.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.