Canon-ov konkurs je podrška dostignuću izuzetne fotografkinje i njen doprinos fotoreporterstvu i podrška videografima koji su pod lupu i u obliku dokumentarnog filma stavili društvena, kulturna i ekonomska pitanja

 

Kompanija Canon Europe je danas objavila početak svog godišnjeg konkursa za podršku za fotoreporterske radove, u sklopu kojeg se traže istaknuti profesionalni fotografi i filmske stvaraoci.

Dodjelom nagrade najboljoj fotoreporterki, Canon daje podršku dostignuću izuzetne fotografkinje i njen doprinos fotoreporterstvu, a Canonova podrška videografima odaje priznanje onima koji su pod lupu i u obliku dokumentarnog filma stavili društvena, kulturna i ekonomska pitanja.

U saradnji sa jednim od najvećih svjetskih fotoreporterskih festivala „Visa pour l’image“, obe podrške omogućavaju primaocima da finansiraju sopstvene projekte sa platformom na kojoj će ih objaviti.

Pobjednici će biti predstavljeni na ovogodišnjem festivalu koji će se održati u francuskom gradu Perpinjanu tokom septembra, a njihovi radovi biće izloženi sljedeće godine.

 

Najbolja fotoreporterka

 

Dvadeset drugu godinu zaredom, Canon i Images Evidence su Canon-ova podrška fotoreporterkama, koja će biti dodijeljena izuzetnoj fotografkinji kao priznanje za njen doprinos fotoreporterstvu.

Pobjednica će dobiti 8.000 evra za podršku jednogodišnjem projektu, a njena izložba biće izložena sljedeće godine.

Pobjednica 2021. Akacija Džonson dobila je finansijsku podršku za realizaciju svog projekta na Aljasci „Upoznavanje Zemlje odozgo: Piloti malih aviona koji povezuju ruralnu Aljasku“. Trenutno je samo 20 odsto Aljaske povezano sa ostatkom sveta putem, a desetine udaljenih naselja, uglavnom naseljenih domorodačkim narodima Aljaske, oslanjaju se na male pilote aviona za nabavku hrane, pristup zdravstvenoj zaštiti i obezbjeđenje hitnog prevoza.

Uz pomoć podrške, Džonsonova je napustila svoj rodni grad Enkoridž i rasvijetlila život zajednice kroz velike portrete pilota sa njihovim avionima i fotografije pejzaža Aljaske iz vazduha snimljene iz letećih letjelica. Džonsonova će izložiti svoje radove na festivalu Visa pour l’image 2022.

Bivše dobitnice podrške, pored dobijanja finansijske podrške, podrške i promocije svog rada, postali su izvor inspiracije i drugim fotoreporterkama u struci.

„Bila mi je čast da dobijem podršku kompanije Canon za fotoreportere za 2021. Finansijska podrška mi je omogućila da svoje vrijeme, energiju i kreativnost posvetim sporijem, dublje razvijenom projektu, a sve u nadi da ću trajno doprinijeti zajednici u svojoj domovini. Ako razmišljate o prijavi, preporučujem da to učinite. Podrška bi mogla da promijeni vašu karijeru. To mi je omogućilo da se upustim u projekat o kojem sam dugo sanjala “, rekla je Akacije Džonson, dobitnica podrške za 2021.

 

Canon podrška za videografe

 

Već treću godinu za redom, Canon-ova podrška videografima slavi kreativnost u snimanju dokumentarnih filmova i odaje priznanje najtalentovanijim novim filmskim stvaraocima.

Pobjednika će u junu izabrati žiri sastavljen od profesionalaca fotografije, koji će dobiti podršku od 8.000 evra i dobiti komplet Canon opreme na pozajmicu za podršku produkciji kratkog dokumentarnog filma.

Prijave će biti ocjenjivane na osnovu prezentacije, relevantnosti i originalnosti projekta.

Prošlogodišnji pobjednik Kamil Mileran iskoristio je podršku za rad na projektu „Nevidljivi“, o radnicima na crno koji su ključni dio privredne aktivnosti u Francuskoj.

Na pozajmicu, kao dio podrške projektu, dobio je i naprednu profesionalnu video opremu kompanije Canon. Njegov dokumentarac biće prikazan na festivalu 2022.

(Canon Europe)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.