Canon EOS R5 biće duhovni nasljednik 5D linije DSLR-ova: hibridni fotoaparat s izuzetnim fotografijama i video mogućnostima koji nastoji da uzdrma tržište na isti način na koji 5D Mark II uradio kada je 2008. godine izašao na scenu.

 

Canon je otkrio da je EOS R5 zvanično fotoaparat serije 5 i da ipak nije direktna zamjena za EOS 5D Mark IV, već ekvivalent onom u Canon rasponu bez ogledala.

Zato bismo u budućnosti mogli da očekujemo profesionalniji EOS R1 i pristupačniji EOS R6, ukoliko se striktno pridržavamo DSLR-ove konvencije o imenovanju.

Zbog toga, kao i kod nevjerovatno popularnog EOS 5D, novi EOS R5 je zamišljen kao sveobuhvatni fotoaparat za ozbiljne entuzijaste i profesionalce, pogodan za sve, od vjenčanja do sportske fotografije.

 

8K uz podršku Dual Pixel CMOS AF tehnologije

 

Uz mogućnost 8K internog snimanja pomoću cijele širine senzora do rezolucije 30p, najnoviji Canonov uređaj EOS R redefinisaće ponudu fotoaparata bez ogledala svojim karakteristikama na tržištu. Uz to, u svim 8K načinima rada podržavaće Canonovu poznatu tehnologiju Dual Pixel CMOS AF.

Canon Inc. potvrđuje i da će EOS R5 podržavati napredno automatsko fokusiranje životinja te prepoznavati pse, mačke i ptice. Pritom se neće oslanjati samo na oči životinje, nego i na lice i tijelo u situacijama kada oči nisu vidljive.

Richard Shepherd, viši menadžer marketinga profesionalnih proizvoda, rekao je: „Canon kao vodeća kompanija u branši, izaziva tržište ovim predstavljanjem i pokazuje šta je sve moguće uz našu tehnologiju. EOS R5 i sistem objektiva RF dokazuju našu predanost redefinisanju proizvoda bez ogledala i Canonovu nenadmašnu snagu u stvaranju proizvoda s istinskom svrhom.“

EOS R5 će da ponudi velik korak naprijed u performansama uz izvanrednu brzinu od 12 slika u sekundi uz pomoć mehaničkog zatvarača. Elektronski zatvarač kod ovog fotoaparata radi brzinom od 20 slika u sekundi.

EOS R5 podiže Canonovu revolucionarnu tehnologiju stabilizacije slike na novi nivo korišćenjem novog sistema stabilizacije slike u fotoaparatu koji je razvio sam Canon. Funkcioniše u kombinaciji sa sistemom stabilizacije objektiva.

Canon EOS R5 će da podrži automatski prenos datoteka s uređaja na platformu u oblaku image.canon a ujedno će da ima dva utora za kartice.

Još uvijek nam nedostaju ključne informacije poput rezolucije senzora, cijene i datuma izlaska, ali to će bez sumnje doći u dogledno vrijeme.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.