Satelitu, kojeg je lansirala kompanija Capella Space, ne smetaju ni kiša ni noć da napravi jasne radarske fotografije

 

Kompanija Capella Space u svemir je lansirala satelit koji snima jasne radarske fotografije bilo gdje na svijetu. Uz to što imaju nevjerovatnu rezoluciju, fotografije mogu da prikažu i ono što se nalazi iza zidova nekih zgrada.

Da se snimi nešto sa satelita, koji se kreće u Zemljinoj orbiti, može biti veoma zahtjevan posao. Neophodno je voditi računa o vremenskim uslovima i visini na kojoj se satelit nalazi. Pored toga veliku ulogu u tome hoće li fotografija biti jasna ili ne, igraju i sočiva.

Posljednjih godina, proizvođači su razvili sočiva koja zaista mogu da pomognu u snimanju jasnih, detaljnih fotografija.

Zahvaljujući tehnologiji koju su razvili, satelit kojeg je lansirala Capella Space može da snimi fotografije bez obzira na to da li je dan ili noć, kiša ili sunce.

Pored klasične fotografije koriste i SAR (synthetic aperture radar) odnosno radar za sintetički otvor blende.

Capella Space lansirala satelit koji snima jasne radarske fotografije

Kako su pojasnili, SAR funkcioniše poput eholokatora koji koriste slijepi miševi ili delfini. Satelit šalje prema površini Zemlje snažan radio signal i potom prikuplja povratne informacije, koje interpretira.

S obzirom na to da šalje sopstveni signal jačine 9,65 GHz, ponekad taj signal prođe i kroz zgrade, pa nastanu fotografije koje izgledaju kao rendgenski snimci. To im omogućava da njihove fotografije imaju visoku rezoluciju i mogu da snimaju kvadrate veličine 50×50 centimetara.

Plan kompanije je da sljedeće godine u Zemljinu orbitu pošalju još šest satelita istih mogućnosti.

Kao primjer korišćenja SAR-a i ovih satelita, šef kompanije Capella Space naveo je da bi bilo moguće snimiti avion u vojnoj bazi koji je pokriven ciradom, ili uništavanje šume na jako oblačnom ili maglovitom području.

Takve radarske fotografije mogu se koristiti i u gradovima, za nadzor infrastrukture, jer preciznije mogu da se prate oštećenja na putevima, ili čak tunelima.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.