Kineska kompanija CATL- Contemporary Amperex Technology Co. Limited – koja baterijama snabdjeva Teslu, Dajmler, Folksvagen i druge proizvođače elektro-automobila, predstavila je 29. jula prvu generaciju svoje natrijumske baterije

 

Kompanija CATL tvrdi da su natrijumske baterije prekretnica u korišćenju čiste energije i elektrifikaciji transporta.

Bogata automobilska industrija već velikim koracima ide u pravcu vozila na struju – odnosno na baterije. Međutim, problem elektro-automobila su upravo – baterije. Relativno lako su zapaljive, ne funkcionišu dobro na niskim temperaturama, relativno male su snage…

 

Natrijum alternativa litijumu

 

Dva alkalna metala litijum i natrijum su hemijski veoma slični. Natrijum nema gustinu energije litijuma i teži je, ali natrijum je dostupan svuda i jeftin – to je kuhinjska so.

Natrijum kao alternativa za litijum u baterijama nije nova, ali je bila zanemarena ideja – zbog toga što nije bilo tehnologije koja bi izgladila nedostake ovog metala.

Natrijum-jonska baterija ima sličan princip rada kao i litijum-jonska baterija – ali joj nisu potrebni kobalt i bakar.

Međutim, u poređenju sa litijumovim jonima, natrijumovi joni imaju veću zapreminu i veće zahtjeve u pogledu strukturne stabilnosti i kinetičkih svojstava materijala. To je bio glavni problem za industrijalizaciju natrijum-jonskih baterija.

natrijum-jonska baterija

Ključni elementi u današnjim baterijama su prije svega litijum, kobalt i bakar – metali čija je eksploatacija i proizvodnja povezana sa značajnim uništavanjem čovjekove okoline, a i skupi su.

Zbog svega toga dr. Robin Ceng, osnivač i predsjedavajući CATL-a, obećava da će baterija biti jeftinija, manje zapaljiva, imati duži vijek trajanja i otpornija na niske temperature od litijum-jonskih i litijum-gvožđe-fosfatnih baterija koje su danas uobičajene. Osim toga, baterija će se brže puniti.

 

Odlične performanse ciklusa punjenja

 

Kompanija CATL kaže da već godinama istražuje i razvija materijale elektroda za natrijumske baterije. Što se tiče anodnih materijala, kompanija je razvila tvrdi karbonski materijal koji se odlikuje poroznom strukturom koja omogućava dovoljno skladištenje i brzo kretanje natrijumovih jona, kao i odlične performanse ciklusa punjenja.

Gustina energije natrijumske baterije trebalo bi da dostigne do 160 Wh/kg, a takođe bi trebalo da bude u stanju da se na sobnoj temperaturi za 15 minuta napuni do 80 odsto.

Gustina energije je nešto manja od gustine litijum-jonskih baterija, koja može dostići oko 180 Wh/kg. U drugoj generaciji, međutim, gustina energije natrijum-jonske baterije trebalo bi da bude 200 Wh/kg. Osim toga, ova baterija ima stopu zadržavanja kapaciteta više od 90 procenata u okruženju sa temperaturom od -20 Celzijusa.

Prema izveštajima kineskih medija, očekuje se da će natrijum-jonske baterije u pilot fazi koštati oko oko 65 evra po kilovat-satu, a u serijskoj proizvodnji, bi cijena trebalo da se prepolovi na 26-39 evra po kilovat-satu.

 

Postojeća postrojenja je lako prebaciti na novi metal

 

Tokom prezentacije baterije, dr. Kisen Huang, zamjenik dekana istraživačkog instituta CATL, izjavio je da je proizvodnja natrijum-jonskih baterija savršeno kompatibilna sa proizvodnim sistemima i procesima za litijum-jonske baterije i da se proizvodne linije mogu brzo preusmjeriti. CATL planira da započne masovnu isporuku ovih baterija – 2023. godine.

Catl je takođe razvio mješovitu primjenu litijum-jonskih i natrijum-jonskih baterija i može se integrisati u električne automobile-bez ikakvih baterijskih modula. Catl želi da do 2030. svoje baterije integriše direktno u karoseriju električnih automobila i time uštedi troškove i pruži dodatni domet elektro-automobilima.

Catl – je najveći kineski proizvođač baterija i zajedno sa južnokorejskim LGES-om predstavlja trenutno dva najveća liferanta na svijetu.

Ova firma od 2014. sarađuje sa partnerima u Njemačkoj i počela je izgradnju fabrike baterija u Tiringiji. Zbog pandemije izgradnja nije tekla po planu, tako bi proizvodnja trebalo da počne sredinom 2022.

I britanska kompanija AMTE Power najavila je nedavno proizvodnju baterija na bazi natrijuma najkasnije od 2022. po licenci britanskog proizvođača baterija Faradion. Australija i Novi Zeland već su naručili baterije za skladištenje solarne energije i za regulaciju mreže.

(DW)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.