OpenAI uvodi „incognito mode“ tj. anonimni način rada za svoj chatbot ChatGPT koji ne čuva istoriju razgovora korisnika niti je koristi za poboljšanje svoje vještačke inteligencije. Startap takođe planira da uvede pretplatu na „ChatGPT Business“ s dodatnim kontrolama podataka.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada je počelo da se raspravlja o tome na koji tačno način ChatGPT i drugi četbotovi upravljaju stotinama miliona korisničkih podataka, koji se obično koriste za poboljšanje ili treniranje vještačke inteligencije.

Italijanski regulator za zaštitu podataka privremeno je blokirao pristup ChatGPT-u i pokrenuto istragu zbog, kako kažu, ilegalnog prikupljanja ličnih podataka i neprovjeravanja staosti maljoletnika. OpenAI može da nastavi s uslugom ako ispuni zahtjeve kao što je davanje alata potrošačima za prigovor na obradu njihovih podataka. Italija nije jedina zemlja – Francuska i Španija takođe su počele da preispituju ​​uslugu.

Mira Murati, tehnološka direktorka OpenAI-ja, rekla je da je kompanija usklađena s evropskim zakonom o privatnosti i radi na uvjeravanju regulatora. Dodala je da nove funkcije nisu rezultat italijanske zabrane ChatGPT-a već iz višemjesečnog nastojanja da se korisnici stave „na vozačevo mjesto“ u pogledu prikupljanja podataka.

„Kretaćemo se sve više i više u smjeru davanja prioriteta privatnosti korisnika s ciljem da modeli budu super usklađeni: da rade ono što vi želite“, rekla je Murati.

Nikolas Turli iz OpenAI-ja je uporedio novu funkciju s anonimnim načinom rada internet pregledača. Naglasio je da će kompanija i dalje zadržati razgovore 30 dana kako bi pratila zloupotrebu prije nego što ih trajno izbriše, prenosi b92.