U Francuskoj je donesen novi zakon za zaštitu djece i maloljetnika koji novac zarađuju kao influenseri na YouTubeu i društvenim mrežama

 

U Francuskoj je donesen novi zakon čiji je cilj zaštita djece i maloljetnika koji novac zarađuju kao influenseri na YouTubeu i društvenim mrežama. Dio roditelja od djece pokušava stvoriti internet zvijezde još dok su u pelenama, pa su tokom odrastanja djeca od dvije-tri godine i starija češće pred kamerama telefona i fotoaparata nego u parkovima.

Ponekad se takve ambicije roditelja ispune pa njihovi mališani privuku pažnju javnosti i veliki broj klikova pa im se počnu javljati sponzori i tako počinju zarađivati novac od oglašavanja.

Npr. prošle godine najplaćenija osoba na YouTubeu bio je tada osmogodišnjak Ryan Kaji, koji je okrenuo 26 miliona dolara, a postoje primjeri i druge djece i maloljetnika koji su zahvaljujući internet slavi zaradili milijune.

 

Pravo na zaborav za maloljetnike

 

Uvijek kada je u pitanju zarada maloljetnika postavljaju se brojna pitanja o etičnosti i njihovu potencijalnom iskorištavanju. Psiholozi i stručnjaci kritikuju vrijeme koje oni provode pred ekranima i slavu koju su stekli i na koju su navikli – a koja se brzo može rasplinuti. Njihovi roditelji uvijek govore da to za njihovu djecu nije posao, već da u tome uživaju i niko ih ne tjera na to.

Zakon koji je donesen u Francuskoj ne odnosi se na svu djecu mlađu od 16 godina, već na one koji provode puno vremena radeći online i koji svojim internet aktivnostima ostvaruju zaradu.

Cilj zakona je regulisanje vremena koje će raditi (na sličan način na koji se želi regulisati vrijeme djece glumaca i modela) i zaštita njihove zarade. Ona se neće moći dirati dok ne napune 16 godina, već će ih čekati na njihovim bankovnim računima.

Takođe, zakonom se utvrđuje i tzv. pravo na zaborav za maloljetnike, odnosno platforme će morati izbrisati sadržaj koji su objavili maloljetnici ako to oni zatraže od njih.

Bruno Studer, član parlamenta koji je predložio zakon, rekao je da internet ne smije biti mjesto na kojem nema zakona, već se prava djeca moraju zaštititi i sačuvati, i u stvarnom životu i na mreži.

(Zimo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.