Istraživači kompanije WithSecure (ranije F-Secure) otkrili su detalje nove spear fišing kampanje koja cilja Facebook poslovne naloge. Kampanja je aktivna bar od jula 2021.

Napad, prema istraživačima, podrazumijeva korišćenje malvera nazvanog Ducktail, dizajniranog za krađu kolačića veb pregledača za autentične Facebook sesije i informacije sa Facebook naloga. Cilj je krađa svakog poslovnog naloga kome žrtva može da pristupi.

Prema WithSecureu, Ducktail cilja „pojedince i organizacije“ koristeći Facebook oglase i poslovne usluge. Ljudi uključeni u digitalni marketing, menadžerske poslove, ljudske resurse i digitalne medije su glavne mete.

Modus operandi kampanje je takav da napadači lociraju mete preko LinkedIna.

„Ako imate administratorski pristup korporativnim nalozima na društvenim mrežama, važno je da budete oprezni kada komunicirate sa drugima na platformama društvenih medija, posebno kada imate posla sa prilozima ili linkovima poslatim od pojedinaca koje ne poznajete“.

Istraživači su uvjereni da su napadači iz Vijetnama odakle sprovode ovu kampanju a njihov motiv je zarada. Kampanja je primijećena ranije ove godine. Istraživači smatraju da trenutno ne postoji određeni sektor ili geografski cilj.

Prema izvještaju WithSecurea, uzorci malvera su bili hostovani na cloud servisima kao što su MediaFire, iCloud i Dropbox. Malver se isporučuje ciljanim pojedincima preko LinkedIna jer oni obično imaju Facebook poslovne naloge.

Ducktail može da prikuplja opšte informacije i krade podatke koji se odnose na Facebook, koji se zatim eksfiltriraju.

Napadač ima potpunu kontrolu nad nalogom i uređuje poslovne kreditne kartice ili druge finansijske detalje kao što su transakcije, načini plaćanja itd.

Najbolji način da se zaštitite od Ducktaila je da budete oprezni prilikom otvaranja imejlova i priloga od nepoznatih pošiljalaca i da izbjegavate otvaranje linkova u imejlovima.

Izbjegavajte da otvarate linkove ili preuzimate priloge koje šalju anonimni korisnici preko LinkedIna ili Facebook Messengera. Takođe uvijek treba da koristite jake lozinke i dvofaktorsku autentifikaciju kad god je to moguće.

Svoj uređaj ažurirajte najnovijim zakrpama kako biste smanjili rizik od infekcije Ducktailom ili bilo kojim drugim malverima.

(B92)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.