Približavamo se poslednjoj stanici evolucije poslije koje će Zemljom vladati kiborzi, a ljudima se loše piše – ovakvo radikalno razmišljanje iznio je poznati naučnik Džejms Lavlok koji je nedavno proslavio stoti rođendan.

Lavlok smatra kraj je već počeo, a kao prvi korak posljednje etape čovečanstva vidi AlphaGo, program koji posjeduje veštačku inteligenciju i koji ne samo da je naučio da igra igru Go, već je porazio i najbolje igrače na svetu.

Ono u šta ne treba sumnati je da će vještačka inteligencija biti sve naprednija, pa Lavlok vjeruje da će u budućnosti biti više miliona puta pametnija od ljudi.

Zemljom tada više neće dominirati ljudi, već kiborzi koje je opisao kao samodovoljne i samosvesne potomke današnjih robota i sistema veštačke inteligencije. To razdoblje je nazvao „novacen„, što znači „novo doba“.

Kiborzi bi trebalo da sami budu svoje gazde – njihovo razmišljanje će biti napredno.

Pogledajte i: DW: Šta ako roboti ubice krenu u rat protiv ljudi?

Oni ne bi trebalo da se okrenu protiv ljudi, niti da žive u nekom idiličnom suživotu sa našom vrstom, već bi na nas mogli da gledaju na sličan način na koji mi danas gledamo na biljke, zanimljivo razmišlja britanski naučnik.

Budući da im ne trebaju voda i kiseonik, oni bi mogli da naprave biljke i drveće koji ne proizvode kiseonik, već električnu energiju.

Roboti će zamijeniti 20 miliona radnih mjesta do 2030. godine?

To bi značilo i kraj čovečanstva, dok bi kiborzi u potpunosti zavladali planetom kao poslednja evolutivna vrsta koju niko ne bi naslijedio. Ta vrsta na Zemlji mogla bi da traje oko milijardu godina.

(NBC News, Zimo)