Sony je zvanično otkrio datum izlaska i cijenu za svoj PlayStation 5 Access Controller. Ovaj jedinstveni i prilagodljivi dizajn će mnogo pomoći igračima sa invaliditetom, a korisnici PlayStation 5 konzole će uskoro imati mogućnost da ga prilagode po svojim potrebama.

Pristupačnost može biti značajna prepreka za one koji su zainteresovani za igranje video igara, i sve veći napor se ulaže kako bi se igračima sa invaliditetom bolje prilagodilo ovo iskustvo. Razvojni timovi često uključuju funkcionalnosti koje pomažu igračima sa epilepsijom, daltonizmom, osetljivošću na svetlost i drugim vizuelnim ili perceptivnim izazovima. Međutim, prilagođavanje fizičkim poteškoćama pretežno zavisi od dizajna hardvera. To je dovelo do razvoja alata poput Xbox Adaptive Controller-a i nadolazećeg PS5 Access Controller-a.

Nakon pet godina razvoja, Sony PlayStation 5 Access Controller će zvanično biti lansiran 6. decembra. Cijena kontrolera će biti 89,99 američkih dolara ili lokalna ekvivalentna cijena, mada se stvarne cene mogu razlikovati u zavisnosti od prodavca. Kupci koji žele da se obezbijede i dobiju kontroler pri lansiranju imaće mogućnost da ga rezervišu prije izlaska počevši od petka, 21. jula.

Novi PlayStation 5 Access kontroler, koji se sastoji od džojstika i okrugle tastature, omogućava korisnicima zamjenu tastera kako bi stvorili širok spektar konfiguracija. Osim osnovne opreme, svaki set sadrži devetnaest različitih poklopaca tastera različitih oblika i veličina, kao i 23 odvojive oznake koje igrači mogu koristiti kako bi obilježili koji unos odgovara kojoj komandi. Korisnici mogu čak dodijeliti više funkcija istom tasteru, a PS5 Access Controller može čuvati do 30 različitih kontrolnih profila. Džojstik je takođe prilagodljiv, omogućavajući igračima da podešavaju njegov položaj i biraju između tri različite vrste kapica za džojstik.

 

Mogućnost uparivanja sa drugim kontrolerom ili dodacima

 

PS5 Access Controller takođe ima četiri 3.5mm AUX porta, što korisnicima omogućava prilagođavanje kontrolera sa dodatnim džojsticima i priborom koji se prodaju odvojeno. Korisnici ga čak mogu upariti sa drugim PlayStation 5 kontrolerima. Konkretno, korisnici mogu sinhronizovati do dva PS5 Access Controller-a i jedan PS5 DualSense bežični kontroler u jedan sistem. Access Controller je takođe dizajniran tako da igrači mogu da ga koriste na ravnoj površini ili standardnom nosaču sa AMPS obrascem. Takođe, okrugli oblik kontrolera omogućava korisnicima da ga koriste iz bilo koje orijentacije od 360°.

Prednarudžbe će biti dostupne od 21. jula u 10 sati lokalnog vremena u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Luksemburgu, Holandiji, Italiji, Španiji, Austriji i Portugalu i biće moguće putem sajta playstation.com ili odabranim prodavnicama. Kupci u drugim regionima će takođe moći da ga prednaruče istog dana, ali Sony nije objavio zvanično vrijeme.

(PlayZine)