Tenk „PT-91 Tvardi“ (PT-91 Twardy) je zasnovan na sovjetskom T-72, zbog čega bi Ukrajinci imali lakšu obuku za njegovo korišćenje, a tenk posjeduje odličnu zaštitu, termalnu optiku i za komandira i za nišandžiju, koja često nedostaje starijim tenkovima sovjetske proizvodnje

 

Andrej Jermak, šef kancelarije Vladimira Zelenskog, rekao je da će Ukrajina dobiti 60 poljskih borbenih tenkova „PT-91 Tvardi“ zajedno sa najavljenim „leopardima“.

Prebacivanje tenkova od strane Poljske u Ukrajinu potvrdio je Andrej Jermak još u julu kada je na Twitter-u objavio da su poljski „PT-91 Tvardi MBT“ već u Ukrajini.

Glavni poljski borbeni tenk „PT-91 Tvardi“ proizveden je po licenci u poljskoj nacionalnoj fabrici mašina. Ovaj tenk je duboko modernizovana verzija tenka T-72M1 ruske proizvodnje. Glavno oružje na tenku je glatka cijev kalibra 125 mm 2A46 opremljena automatskim punjenjem. Dodatno naoružanje čine koaksijalni mitraljez PKT kalibra 7,62 mm i protivavionski top kalibra 12,7 mm.

Modernizacija sistema za upravljanje vatrom (FCS) počela je zamjenom starog stabilizatora naoružanja novim – proizvedenim u Slovačkoj. Postavljena je elektronska dijagnostička jedinica koja izvještava o tehničkom stanju rezervoara. Sistem za upravljanje vatrom SKO-1M „Drava“, koji su kreirali poljski inženjeri, uključuje: dnevni i noćni nišan nišana TES (proizvođača izraelske kompanije EIUR), komandantski dnevni nišan sa noćnim uređajem i funkcijom navođenja, balistički kompjuter i laserski daljinomer.

Ugrađeni balistički računar daje podatke neophodne za gađanje, u zavisnosti od brzine cilja, vremenskih uslova, temperature i vrste projektila. Tvardi je opremljen premazom koji apsorbuje izlaganje radijaciji, sistemom Obra-4, koji upozorava na ozračivanje tenkova laserom, sistemom za bacanje dimnih granata od 12 cijevi od 81 mm i jednocijevni 80 mm Tellur anti-sistem za laserski bacač granata.

 

Sistem dinamičke zaštite ERAVA

 

Oklop tenka je čelični i višeslojni kombinovani. Čelo trupa prema BPS-u je ekvivalentno 400 mm oklopnog čelika, čelo tornja je 380 mm. Rezervoar je dodatno opremljen sistemom dinamičke zaštite ERAVA. Dno trupa ispod vozačevog sedišta je ojačano dodatnim oklopom.

Tokom modernizacije, borbena težina tenka se povećala (do 47,3 tone), što je od programera zahtijevalo povećanje snage motora. Dobio je novi indeks S12U i ima snagu od 850 KS. (umesto 780), a najnoviji tenkovi PT-91 su već opremljeni turbo motorom od 1000 konjskih snaga (oznaka S-1000). Istovremeno, brzina na autoputu sa motorom od 850 konjskih snaga je 60 km / h. Domet krstarenja na autoputu je 480 km, a sa visećim rezervoarima – 700.

Trenutno je „PT-91 Tvardi“ u upotrebi u Oružanim snagama Poljske – 232 jedinice. Još 48 jedinica u modifikaciji PT-91M Pendekar (opremljen FCS proizveden u Francuskoj) isporučeno je Maleziji. Prvi prototip „PT-91 Tvardi“ je proizveden 1993. godine, a ovaj poljski tenk u upotrebu je uveden 1995. godine. Cijena tenka je oko 2 miliona američkih dolara.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.