Fišing sajt je napravljen tako da izgleda kao prava Facebook-ova stranica za žalbu na autorska prava, sa formularom koji žrtva treba da popuni svojim podacima

 

Iz kompanije Trustwave upozorili su na fišing kampanju u okviru koje se žrtvama šalje email sa linkom za Facebook objavu koja je važan element napada koji treba da prevari korisnika društvene mreže da napadačima preda svoje podatke za prijavljivanje na nalog i druge poverljive podatke.

Napad počinje emailom koji dobija potencijalna žrtva, u kome se tvrdi da su prekršena autorska prava u jednoj od njenih objava na Facebook-u. Korisnik se upozorava da će mu Facebook nalog biti obrisan u roku od 48 sati ukoliko ne uloži žalbu.

Da bi emailovi napadača izbjegli bezbjednosna rješenja elektronske pošte i došli do potencijalnih žrtava, link u emailu ne vodi na eksternu fišing stranicu, kao što je to inače slučaj u napadima ove vrste, već na facebook.com, na stranicu profila na kome se nalazi Facebook objava predstavljena kao „Stranica podrške“.

 

Prikupljanje IP adrese žrtava

 

Da bi sve izgledalo uvjerljivije, u objavi se koristi Facebook-ov logo i link za eksterni fišing sajt nazvan po Meti, kompaniji koja je vlasnik Facebook-a.

Fišing sajt je napravljen tako da izgleda kao prava Facebook-ova stranica za žalbu na autorska prava, sa formularom koji žrtva treba da popuni svojim podacima kao što su ime i prezime, email adresa, broj telefona i Facebook korisničko ime. Stranica takođe prikuplja i IP adrese žrtava, ali i informacije o geolokaciji, koje eksfiltrira na Telegram nalog koji je pod kontrolom napadača.

Žrtva se zatim preusmjerava na sljedeću fišing stranicu sa tajmerom na kojoj se od nje traži da unese šestocifreni kod (OTP). Šta god žrtva unese, rezultat će biti poruka o grešci. Žrtvi preostaje da klikne na link na stranici za izbor drugog načina za autentifikaciju. Ako to uradi, biće preusmjerena na Facebook-ov sajt.

Napadači koriste Google analitiku na fišing stranicama kako bi pratili efikasnost svoje kampanje.

Trustwave je pronašao brojne naloge na Facebook-u sa lažnim objavama koje su predstavljene kao stranice za podršku koje vode žrtve na fišing web sajtove. U objavama se koriste skraćeni linkovi za fišing sajtove kako bi napadi ostali ispod Facebook-ovih radara i kako ne bi bili uklonjeni sa platforme.

(Informacija.rs)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.