Prvi mobilni telefon bio je težak jedan kilogram, dug 20 centimetara, bez displeja i s baterijom koja je trajala pola sata

 

Tako je izgledao prvi mobilni telefon, koji je 1973. godine predstavio inženjer Martin Kuper i tako zauvijek promijenivši tok istorije i svet komunikacija.

Kada je šezdesetih godina kompanija „AT&T“ lansirala telefon u automobilu, Kuper je počeo da razmišlja o ličnom telefonu koji ne opterećuju žice. Tri mjeseca je, kao radnik u „Motoroli“, razvijao prototip mobilnog telefona, čije je korištenje prvi put u javnosti demonstrirao 30. aprila 1973. godine na Menhetnu na neobičan način.

Uspio je da privuče pažnju novinara tako što je telefon predstavio šetajući kroz centar Menhetna, umesto da to učini u zatvorenoj prostoriji

„Prvo sam nazvao Džoela Endžela, vođu programa razvoja mobilnih telefona u konkurentskoj kompaniji ‘AT&T’. Rekao sam mu: ‘Džoel, zovem te s mobilnog telefona, stvaran je’. Bilo je apsolutno čudesno da možete držati telefon , hodati okolo i razgovarati“, ispričao je svojevremeno Kuper.

 

Dynamic Adaptive Total Area Coverage

 

Prvi mobilni telefon koji je Kuper predstavio nosio je naziv Motorola DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage). Bio je dug 20 centimetara, ne računajući spoljašnju antenu, koja je imala dodatnih 15 centimetara, nije imao displej, kao ni zamenjivu bateriju. Bateriju je trebalo puniti oko 10 časova, a trajala je oko pola sata.

Telefon je bio ergonomski oblikovan, imao je dva reda tastera, koji su već s narednim modelom prerađeni u tri, a bio je težak jedan kilogram.

Prilikom telefoniranja zaklanjao je pola glave korisnika. U tadašnje vrijeme to nikome nije izgledalo neobično, jer je DynaTAC bio revolucionarni, nezamislivo napredan uređaj tog vremena.

Model DynaTAC nikada nije ušao u serijsku proizvodnju, jer je bio isuviše napredan i skup za tadašnje vrijeme. Međutim, je bio odličan temelj za razvoj sljedećeg modela, koji je napravljen u nekoliko stotina primeraka.

A do komercijalne pojave prvog mobilnog telefona prošlo je još gotovo deset godina. Motorola DynaTAC 8000x predstavljena je 6. marta 1983. godine. Naredne godine krenula je prodaja po cijeni od 3.995 dolara.

Ubrzo je telefon postao simbol bogatstva i moći pa smo ga mogli videti u popularnoj seriji „Poroci Miamija“ kao i u filmu „Wall Street“.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.