AMD-ova naredna generacija procesora iz Ryzen 7000 serije će biti isporučena sa novim Zen 4 CPU jezgrima i na kompanijinoj novoj AM5 platformi za ploče

 

AMD je spreman da lansira svoje Ryzen 7000 “Raphael” CPU u drugoj polovini 2022. godine, obećavajući veliko povećanje performansi u odnosu na trenutne procesore serije Ryzen 5000.

Apacer, kompanija koja proizvodi memorijske module, objavila je tabelu koja izgleda potvrđuje da AMD Ryzen 7000 procesori neće podržavati DDR4 memoriju. Neki kreatori PC sistema su se nadali da će AMD podržati i DDR4 i DDR5 memoriju sa procesorima naredne generacije, ali to se izgleda neće desiti.

Tabela sa spiskom memorijskih specifikacija različitih Intel i AMD CPU-a
Tabela sa spiskom memorijskih specifikacija različitih Intel i AMD CPU-a

Apacer tvrdi da će AMD podržavati DDR5 memorijske module brzine do 5200MHz (DDR5-5200), što je brže od onoga što Intelova Alder Lake serija procesora zvanično podržava. Alder Lake podržava DDR5-4800 memoriju. Ryzen 7000 serija će, kao i Alder Lake, podržavati više frekvencije memorije preko overklokovanja.

Kada je u pitanju razlog ovakve AMD-ove odluke, kao što je već pomenuto AM5 predstavlja svjež početak za kompaniju. Platforma će kompaniji omogućiti da prevaziđe probleme koje je imao sada već dosta star AM4 ekosistem, što će novu platformu omogućiti lakšom za podržavanje na duže staze.

AMD ne želi nepotrebnu kompleksnost, kada je u pitanju AM5, jer kompanija ne planira da svoju platformu napusti nakon jedne ili dvije generacije. Pod pretpostavkom da AM5 bude podržavan dugo koliko je to bio i AM4, AMD ne može da priušti podršku i za DDR4 i za DDR5 u ovim ranim fazama.

Iako je DDR4 memorija trenutno jeftinija u odnosu na kvalitet i brzine koje donosi, vremenom će i DDR5 postati pristupačniji dok će performanse novog standarda moći bolje da se iskoriste i na hardverskom i na softverskom polju.

(Overclock3D)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.