Kada posjetite web sajt koji ste vidjeli na Facebook-u i Instagramu, vjerovatno ste primjetili da niste preusmjereni na pretraživač po vašem izboru, već na pregledač u aplikaciji

 

Ispostavilo se da ti web pregledači ubacuju javascript kod u svaki posjećeni web sajt, omogućavajući kompaniji Meta, u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, da vas prati na svim web sajtovima na koje ste otišli sa Facebooka i Instagrama, otkrio je istraživač Feliks Kraus.

„Aplikacija Instagram ubacuje njen kod za praćenje u svaki prikazani web sajt, uključujući i kada [korisnici] kliknu na oglase, što joj omogućava da prati sve interakcije korisnika, kao što su svako dodirnuto dugme i link, tekst koji obilježite, skrinšotove, kao i sve što unosite u formulare, kao što su lozinke, adrese i brojevi kreditnih kartica“, rekao je Kraus u tekstu koji je objavio na svom blogu.

Njegovo istraživanje se fokusiralo na iOS verzije Facebook-a i Instagrama. Otkriće je važno jer Apple omogućava korisnicima da pristanu ili odbiju praćenje aplikacija kada prvi put otvore aplikaciju zahvaljujući funkcionalnosti Transparentnost praćenja aplikacija (ATT) koja je prvi put predstavljena u iOS 14.5. a za koju je Meta ranije rekla da je prepreka njihovom poslovanju.

Meta je rekla da kod za praćenje poštuje korisničke postavke u ATT-u. „Kod nam omogućava da prikupljamo korisničke podatke prije nego što ih upotrebimo za ciljano oglašavanje ili mjerenje“, rekao je portparol kompanije. „Za kupovine obavljene preko pregledača u aplikaciji, tražimo saglasnost korisnika da sačuvamo informacije o plaćanju u svrhu automatskog popunjavanja“.

Ako bi aplikacije otvorile izabrani pretraživač korisnika kao što je Safari ili Firefox, ne bi bilo načina da se ubaci kod za praćenje na bilo kom bezbjednom web sajtu. Nasuprot tome, pristup koji koriste pretraživač u aplikaciji Instagram ili Facebook „radi na bilo kom web sajtu, bez obzira da li je šifrovan ili ne“, rekao je Kraus.

(informacija.rs)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.