Popularnost video igara je u porastu za vrijeme pandemije koronavirusa, zato Facebook uvodi aplikaciju Gaming namijenjenu kreiranju i gledanju igranja uživo

 

Facebook je pokrenuo mobilnu aplikaciju Facebook Gaming u svom odlučujućem poslovnom koraku s video igrama u trenutku kad se mnogi nalaze u potrazi za zabavom dok traje pandemija.

Besplatna aplikacija je u velikoj mjeri dizajnirana za kreiranje i gledanje igranja uživo, brzo rastućeg online sektora u kojem će se Facebook boriti protiv Amazonovog Twitcha, Googleovog YouTubea i Microsoftovih usluga Mixera.

Dok je velika većina pozvana ili im je naređeno da ostanu kod kuće tokom izbijanja pandemije koronavirusa, globalno poslovanje sa igrama u vrijednosti od 160 milijardi dolara propada. Facebook je prvobitno imao namjeru da izda aplikaciju u junu, ali je zbog toga ubrzao planove jer je svima karantin postao očigledan.

Kompanija je testirala aplikaciju Facebook Gaming u jugoistočnoj Aziji i Latinskoj Americi u posljednjih 18 mjeseci da bi je na kraju pokrenula u Google Play trgovini za Android uređaje. Verzije za iOS biće objavljene nakon što ih Apple odobri, objavio je Facebook.

„Uopšte ulaganje u igranje postalo nam je prioritet, jer igranje doživljavamo kao oblik zabave koji zaista povezuje ljude“, rekao je Fidji Simo, voditelj aplikacije Facebook, koja vodi razvoj i strategiju za Facebook aplikaciju, uključujući vijesti, priče, grupe, video, tržište, igre i još mnogo toga… „To je zabava koja nije samo oblik pasivne potrošnje, već zabava koja je interaktivna i okuplja ljude.“

Nova aplikacija uključuje povremene igre i pristup igraćim zajednicama, ali njezina će sudbina uveliko da zavisi od toga koliko će uspješno privlačiti ljude da gledaju i stvaraju streamove uživo.

 

Funkcija Go Live

 

Facebook se trudi da streaming sadržaja bude što lakši. Tako sa funkcijom Go Live omogućava korisnicima da otpreme streamove mobilnih igara „pritiskom na samo nekoliko tastera“. Stream uživo automatski se pojavljuje na Facebook stranici korisnika, što znači da nema drugog softvera za instaliranje ili računa.

Socijalna mreža ne bi pokrenula uslugu intenzivnih podataka ako ne bi imala plan da od nje zarađuje novac. Međutim, u aplikaciji Facebook za igre neće biti reklama, bar ne u početku. Umjesto toga, Facebook namjerava da generiše prihod putem korisnika koji šalju „zvijezde“ streamerima, što naravno košta a Facebook će uzimati svoj dio kolača, tj. proviziju.

(IT mixer)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.