Aplikacija prepoznavanje lica koju je na svojim radnicima testirao Facebook zaista zvuči zastrašujuće – dovoljno je samo okrenuti kameru prema nekoj osobi i na ekranu će se pojaviti njeno ime, prezime i profilna slika s Fejsa

 

Na mreži su se krajem prošle sedmice pojavile informacije o, kako navode mediji, zastrašujućoj aplikaciji koju je razvijala kompanija Marka Zuckerberga. Riječ je o aplikaciji za prepoznavanje lica, ali ne u smislu prepoznavanja korisnika koji tako mogu otključati vlastiti telefon, već prepoznavanja lica drugih korisnika Facebook-a.

Dakle, dovoljno je samo usmjeriti kameru svog telefona prema nekoj osobi i na ekranu bi se pokazalo ime te osobe i profilna slika na Facebook-u.

Takva opcija bi zaista mogla pokopati i ono malo privatnosti što nam je ostalo na internetu, a razvijena je tako da se primjenjuje na osobama koje aktiviraju opciju prepoznavanja lica na Zuckerbergovoj mreži.

Pročitajte još: Facebook uklonio više od 3,2 milijarde lažnih naloga

To je još jedan dokaz koliko je opasno dijeljenje vlastitih ličnih informacija i fotografija na internetu i društvenim mrežama jer, kada bi postojala takva mogućnost na pametnim telefonima, svako bi mogao znati vaše ime kada vas ugleda na ulici.

Ako tome povežemo i brojne lične podatke koje korisnici ostavljaju na otvorenim profilima na Facebook-u, vaša bi privatnost i intima bili bi izložena svima, uključujući i potpunim stranicama.

Dobra je vijest, što Facebook odustao od daljne primjene te opcije, komenarisali su iz te kompanije za medije. S njenim su razvojem počeli još 2015. i 2016. te su je testirali na zaposlenima kompanije i njihovim prijateljima.

Iako mediji govore da su putem te aplikacije mogli identifikovati sve korisnike Fejsa (koji su imali aktiviranu opciju prepoznavanja lica), ako bi za to bilo dovoljno podataka, iz Zuckerbergove kompanije demantuju takve navode.

Kažu kako redovno interno testiraju nove tehnologije te da su s aplikacijom za prepoznavanje lica mogli prepoznavati samo njihove zaposlene i njihove prijatelje s aktiviranom opcijom prepoznavanja lica.

Bez obzira na to šta je prava istina, činjenica o postojanju takve aplikacije zaista je zastrašujuća jer povezivanje vaših podataka iz virtualnog svijeta s fizičkim svijetom i vašim licem zaista znači konačni kraj anonimnosti u modernom svijetu.

(Forbes)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.