Nakon velike popularnosti kratkih video zapisa koje je uveo TikTok, mnogi su ovu opciju prekopirali, YouTube kao Shorts, Instagram kao Reels, a sada je i Facebook uveo Reels.

S promjenom, korisnici mogu stvarati Reels direktno s Facebook-a i ovi kratki video zapisi sada se pojavljuju na početnoj stranici Facebooka, zajedno sa Stories i Rooms.

Facebook je već neko vrijeme isprobavao različite načine izbacivanja Reelsa s Instagrama, a prošlog je mjeseca počeo testirati mogućnosti unakrsnog objavljivanja. Sada se također testira funkcija koja omogućava kreatorima Reelsa na Instagramu da izravno promovišu svoje videozapise u Facebook feed-u vijesti, čak i ako ne koriste aplikaciju.

Reels postaje sve važniji za Facebook i ulaže sve napore da izazove TikTok. Kompanija je stalno dodavala opcije usluzi i pokušava namamiti kreatore obećanjem isplate za postizanje određenih prekretnica. Sada kompanija dodaje novi bonus program „“invite-only (samo za pozive)“ koji se poklopio s lansiranjem Reelsa na Facebooku i potiče kreatore da počnu objavljivati ​​na društvenoj mreži.

No, potencijalni izazov za TikTok mogao bi biti najznačajniji za kompaniju. Dokumenti koje je objavio Wall Street Journal pokazuju da se Facebook bori da potakne tinejdžere i mlađe korisnike na objavljivanje originalnog sadržaja. Interno, kompanija je navodno zabrinuta zbog prepuštanja uticaja TikToku, gdje tinejdžeri provode mnogo više vremena nego na Facebook aplikacijama.

U suštini, promocija Reels-a u glavnoj Facebook aplikaciji,  pomoći će ovoj opciji da raste čak i ako njeni vrhunski korisnici ne provode mnogo vremena na samom Facebooku.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.