Kompanija Figure, koja se bavi robotikom, predstavila je svog humanoidnog robota Figure 01 i prvi put javno demonstrirala njegovu sposobnost hodanja na dve noge.

Tokom protekle godine, Figure je doživio brzi rast, proširivši se na tim od 60 zaposlenih sa stručnostima koje obuhvataju različite inženjerske oblasti, uključujući vještačku inteligenciju, kontrolne sisteme, ugrađeni softver, elektroniku, mehaniku, dizajn aktuatora, tehnologiju baterija, integraciju i testiranje. U maju 2023. godine, kompanija je obezbijedila finansiranje od 70 miliona dolara i uspela je da razvije robota za malo više od 12 mjeseci.

Robot Figure 01 pokazuje elegantan metalni eksterijer, što je odstupanje od simuliranih verzija viđenih u ranijim ilustracijama. Važno je napomenuti da se finiš proizvoda može dodatno izmeniti pre nego što bude pušten u prodaju. Robot ima zglobove sa rotacionim motorima i na leđima ima ranac u kojem se nalazi baterija.

Brzi pregled stepena slobode (DoF) ovog robota uključuje 7 DoF u rukama, 3 DoF u struku, 6 DoF u nogama, gležnjevima i stopalima, 0 DoF u glavi i 6 DoF u šakama, što ukupno iznosi 41 DoF. Ruke su opremljene sa četiri prsta i opozabilnim palcem, a falange imaju pojednostavljen dizajn sa dve šipke. Stopalo i gležanj koriste jednostavnu platformu za artikulaciju.

Jedno značajno dostignuće je brz razvoj dinamičnog bipedalnog hoda u roku od godinu dana, što je nazvano jednim od najbržih preokreta u istoriji humanoidne robotike. Figure 01 koristi upravljanje obrtnim momentom pri hodu, vođenjem robota specificiranjem momenta obrtnika na zglobovima umesto određivanja brzine ili smera. Ovaj pristup povećava prilagodljivost robota realnim scenarijima, posebno prilikom interakcije sa ljudima i obavljanja poslovnih zadataka.

Robot prima naredbe visokog nivoa u vezi sa brzinom kretanja, a zatim autonomno upravlja aspektima kao što su balans, postavljanje stopala i pokretanje ruku radi održavanja stabilnosti usred spoljnih poremećaja ili promjena u visini terena. Tim Figure takođe radi na „rezonovanju cijelog tijela“, uključujući prirodno ljuljanje ruku i postizanje pokreta torza i karlice regulacijom uglovnog momenta, umesto praćenja unapred određenih putanja.

Osim toga, Figure istovremeno razvija sposobnosti manipulacije za ruke, šake i prste robota, koje će se odvijati nezavisno od aspekata hodanja i navigacije. Izgradnja demonstracionog skladišta u sedištu kompanije Figure u Sunnyvale-u ukazuje na to da se očekuje da će primarna tržišna prilika za Figure 01, pošto bude pušten u prodaju 2024. godine, biti u logistici i skladištenju.