Nastavak epske naučno-fantastične avanture Denisa Vilenjuva, „Dina: Drugi dio“, ostvario je značajan uspjeh na globalnim kino blagajnama, prikupivši impresivnih 217 miliona dolara u svega tri dana od premijere.

Film je postao prvi ostvareni blockbuster u 2024. godini koji je premašio granicu od 200 miliona dolara zarade, a treba napomenuti da još nije ni počeo s prikazivanjem u Kinu i Japanu. Stručnjaci predviđaju da će „Dina: Drugi dio“ u narednim sedmicama lako nadmašiti uspjeh svog prethodnika, koji je ukupno zaradio 435 miliona dolara.

S obzirom na budžet od 190 miliona dolara, film se smatra isplativim ako ostvari barem 500 miliona dolara zarade, prema izvještaju „The Hollywood Reporter“. Skot Mendelson, stručnjak za kino blagajne, procjenjuje da će konačna globalna zarada filma iznositi između 570 i 630 miliona dolara.

„Dina: Drugi dio“ obiluje produženim trajanjem od 166 minuta, što ga čini najdužim Vilenjuvovim ostvarenjem do sada, a duže je za 11 minuta u odnosu na prethodnika. Radnja se nastavlja tamo gdje je prvi film stao, pratit će Pola Atreidesa (Timoti Šalame) u vojnim sukobima s Harkonnenima zajedno s vojskom Fremena.

Poseban fokus stavljen je na razvoj odnosa između Pola i Čani (Zendaja), koji se razvija u ljubavnu priču. Uz to, drugom dijelu pridružuju se likovi poput Šadama IV. (Kristofer Voken), Feid-Rauta (Ostin Batler) i princeze Irulan (Florence Pug).

Film je stekao pohvale kritičara i publike, a prije premijere u kinima, privukao je pažnju kao najbolje ocijenjen film na IMDb-ju s visokom ocjenom od 9.4/10. Njegova iznimna ocjena premašila je kultne filmove poput „Šošenkovo iskupljenje“ (9.3), „Kum“ (9.2) i „Mračni vitez“ (9.0), prenosi“Index“.