Film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“ osvojio Kristalni globus a glavni glumac takođe dobio nagradu

 

Film Stefana Arsenijevića „Strahinja Banović“ (međunarodni naslov As Far As I Can Walk) osvojio je prestižnu nagradu „Kristalni globus“ za najbolji film u glavnom programu Karloih Varvi.

Francuski glumac Ibrahim Koma dobio je nagradu za najboljeg glumca, a Jeleni Stanković dodijeljeno je specijalno priznanje za direktora fotografije.

„Nisam mogao biti više iznenađen. Hvala festivalu – sjajno je ponovo biti u bioskopu. Itan Houk se zahvalio svojoj supruzi, pa želim da se zahvalim i mojoj, snimatelju filma. Takođe zahvaljujem producentima – morao sam da prikupim novac iz pet zemalja. I prije svega želim da se zahvalim našim glumcima, bili su jednostavno divni. Čast mi je što sam dobio ovu nagradu ovdje, jer su češki filmovi zaista uvijek uticali na mene, oni iz češkog Novog talasa i oni Jana Svjeraka“, zahvalio se Stefan Arsenijević.

Film se, zajedno sa još 11 ostvarenja iz cijelog svijeta, takmičio za Kristalni globus. Ovo je bio prvi put poslije 20 godina da je Srbija imala predstavnika u glavnom takmičarskom programu Karlovih Vari.

Film je moderna adaptacija čuvene narodne epske pjesme „Banović Strahinja“, smještena u savremeni kontekst izbjegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbjegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbjeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

Glavne uloge igraju francuski glumac Ibrahim Koma, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil. Značajna uloga pripala je i Nebojši Dugaliću.

Zanimljivo je da sve statiste i pojedine manje uloge u filmu tumače pravi migranti iz više izbjegličkih kampova u Srbiji.

Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije. Srpski producent je Miroslav Mogorović ispred kuće Art & Popcorn, u saradnji sa „Sinamon filmom“.

(Novosti)

https://www.youtube.com/watch?v=kSkSRjK9pKE

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.