Jedna od najpopularnijih aplikacija koje se koriste uz 2FA je Google Authenticator, a aplikacija je upravo zabilježila veliko dostignuće

 

Google Authenticator je zabilježio 100 miliona preuzimanja na Google Play Store-u, a predstavlja jedan od glavnih izbora kada je u pitanju autentifikacija.

Sa rastom malver napada i krađe podataka, mnogi se okreću verifikaciji u dva koraka (2FA), kako bi se zaštitili od ovih napada.

Program predstavlja one-time code generator (OTP), koji se može koristiti uz bilo koji kompatibilni servis. To bi trebalo da spriječi bilo koga drugog da dođe do informacija korisnika.

OTP-ovi su obično numerički ili alfanumerički (slova i brojevi) nizovi i generišu se za jednu proceduru prijave. To znači da nakon što se korisnik prijavi s jednokratnom lozinkom, ona više nije važeća i ne može se koristiti za buduće prijave.

Posljednje ažuriranje za Google Authenticator aplikaciju uključuje i tamni mod, kao i funkciju eksportovanja sačuvanih kredencijala za sve naloge koji su 2FA obezbjeđeni, sa jednog telefona na drugi, pomoći QR koda.

Tu su i neka druga rešenja, kojima korisnici mogu da zaštite svoje podatke. Tako Authy ima prednost u odnosu na Google Authenticator u tome da ukoliko se korisnikov telefon pokvari ili nije dostupan, aplikacija može da povrati kodove za verifikaciju preko clouda.

Uz 2FA, postoje još neke mjere koje se mogu preduzeti kako bi se osigurali podaci onlajn. Možete isključiti obavještenja na zaključanom ekranu svog telefona. Potom, možete koristiti VPN, a tu je i univerzalni savjet – korišćenje jedinstvenih i snažnih lozinki.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.