Najčešći web pretraživač na Zemlji dobija korisna ažuriranja za svoju adresnu traku (address bar). Danas ih je Google najavio pet, a sva su namijenjena da vaše korištenje adresne trake učine efikasnijim.

Prvo, automatsko dovršavanje je postalo pametnije. Ranije je Chrome automatski dovršavao URL-ove u adresnoj traci samo ako ste ispravno upisali početak jednog. Ali sada, počevši od desktopa, adresna traka će automatski dovršavati URL-ove na osnovu bilo koje riječi koju ste prethodno koristili za pretraživanje web stranice. Dakle, u Googleovom primjeru, ako ste u prošlosti tražili „flights“ i završili na Google Flights, pretraživač će automatski dovršiti URL Google Flights kada ponovo tražite „flights“.

Google Address Bar

Još jedna intrigantna nova karakteristika je Chrome-ova sposobnost da predlaže popularne stranice čak i ako ih nikada niste posjetili ili pogrešno upisali URL. Primjer koji Google daje je da je prijatelj spomenuo provjeru Google Eartha, a zatim odete na Chrome address bar i počnete kucati „Google Earth“ i to se predlaže u padajućem izborniku.

Google Address Bar

Address bar sada ima automatske ispravke grešaka u kucanju, a ova funkcija je prilično razumljiva. Ovo je danas dostupno u Chromeu na desktopu, Androidu i iOS-u.

Google Address Bar

Sljedeće, sada možete pretraživati unutar foldera sa oznakama direktno sa adresne trake, na desktopu i mobilnom uređaju. Vi samo trebate uključiti naziv foldera u pretragu i dobit ćete prijedloge iz te kolekcije.

Google Address Bar

Konačno, Google kaže da je Chrome address bar sada lakši za čitanje, zahvaljujući poboljšanom vizuelnom izgledu, i da je također osjetljiviji, kako bi vam mogao pružiti brže rezultate čim počnete kucati.