Zbog činjenice da su mobilne i desktop aplikacije kreirane za različite platforme, ponekad određene funkcije desktop veryije nisu dostupne na mobilnim uređajima i obrnuto. Međutim, dobra vijest za korisnike Google Chrome-a na mobilnim uređajima je da Google pojačava sigurnost mobilne verzije svog internet preglednika.

Jedna od promjena koju Google uvodi je pomoć korisnicima da znaju kada se mogu prijaviti na web lokaciju na kojoj je lozinka možda ugrožena. “Da bi provjerio imate li ugrožene lozinke, Chrome Googleu šalje kopiju vaših korisničkih imena i lozinki pomoću posebnog oblika enkripcije. To omogućava Googleu da ih provjeri prema listi kredencijala za koje se zna da su ugroženi, ali Google ne može izvesti vaše korisničko ime ili lozinku iz ove enkriptovane kopije. “

Ono što se događa je da kada lozinka odgovara onima pohranjenim u bazi podataka, umjesto da samo obavijesti korisnika, Google će tada pokušati preusmjeriti korisnike na ispravnu stranicu na kojoj oni mogu promijeniti lozinku. Zbog velikog broja upada na baze podataka koje smo vidjeli, velika je šansa da su kredencijali za prijavu koju ste koristili dio toga.

Postoje web stranice na kojima možete provjeriti jeste li ugroženi, ali ova će promjena olakšati korisnicima koji možda ne znaju drugačije.

(Ubergizmo)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.