Google je od 2019. nekim korisnicima omogućio da označe dostupnim offline non-Google tipove fajlova, poput PDF-a, slika i Microsoft Office fajlova kada koriste Drive na webu.

 

Dostupno na svim nivoima Workspace-a

 

Ovo je trebalo da proširi mogućnost pristupa fajlovima tokom putovanja ili negdje bez pouzdane internet veze. Danas ga kompanija zvanično stavlja na raspolaganje svim nivoima Workspace-a, Cloud Identity Free, Cloud Identity Premium, G Suite Basic i G Suite for Business, kao i onima sa ličnim Google nalozima. Oni koji koriste Googleove tipove fajlova – Docs, Sheets, Slides i tako dalje, mogli su već da označe stavke za offline upotrebu, ali do sada su standardni, široko prihvaćeni tipovi fajlova koje su većina ljudi koristi – ostali isključeni.

Osvježavajuće je videti kako kompanija dodaje tako važnu karakteristiku na korisnički toolbelt, pogotovo jer se nada da će pridobiti korisnike Microsoft-a, ili im omogućiti da koriste Google usluge zajedno sa konkurentima. Osim svoje web funkcije, funkcija „Available offline“ sada je i opcija za vlasnike Chromebooka direktno preko Files aplikacije. Jednostavno izaberite jedan ili više fajlova, a zatim prevucite prekidač pri vrhu ekrana. Tako možete otvoriti ove offline fajlove u svom browseru ili relevantnoj aplikaciji bez potrebe za wifi-em ili ethernet-om. Važno je napomenuti da će tipovi fajlova koji nisu Google-ovi i koji su sačuvani offline, morati da se otvaraju pomoću aplikacija koje su već instalirane na računaru ako pokušavate da im pristupite preko Drive-a na webu dok ste van mreže.

Ovo, naravno, važi za korisnike operativnih sistema Windows, macOS i Linux. Vlasnici Chromebook-a mogu da otvaraju slike, PDF, pa čak i Office fajlove van mreže, direktno preko Chrome browsera. Ako još uvijek ne vidite “Available offline” prekidač na Drive-u na webu ili u aplikaciji Files na Chromebook-u, možda ćete morati da sačekate još malo, jer je tek počelo objavljivanje. Biće potrebno do dve nedjelje da bude vidljiv svima koji imaju Rapid Release domain. Svako sa Scheduled Release domain-om, moraće da sačeka dvije nedjelje od 14. septembra 2021.

(PCpress via Chromeunboxed)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.